[ X ]
[ X ]
[ X ]
Drumul Vinului Moldovei – inclus în Rutele Culturale ale Consiliul Europei
6 Martie

Ruta oenoturistică „Drumul Vinului Moldovei” devine primul itinerariu turistic al Republicii Moldova înregistrat în „ITER VITIS- Les Chemins de la vigne”, rută culturală certificată de Consiliul Europei, transmite CURENTUL.

Afilierea europeană a fost promovată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK aid, și este oficializată prin certificatul de afiliere din 28 februarie 2020.

Rutele Culturale ale Consiliului Europei cuprind peste 30 de itinerarii certificate sub auspiciile forului internațional și au scopul de a promova călătoriile de descoperire a patrimoniului divers din Europa și consacrarea valorilor globale, precum: drepturile omului, diversitatea interculturală, dialogul inter-cultural transfrontalier și dezvoltarea durabilă a turismului. „ITER VITIS – Les chemins de la vigne” este ruta oenoturistică pan-europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din 18 state vitivinicole, promovată de Federația Europeană IterVitis, fiind certificată conform standardelor Consiliului Europei din 2009.

Traseele turistice parte a Drumului Vinului Moldovei incluse în Ruta Europeană cuprind 1560 km de circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată, Codru, Valul lui Traian, Ștefan Vodă, cu vizite la 28 de crame, 12 vinoteci, 21 evenimente cultural-vinicole, 30 atracții turistice și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară.

Drumul Vinului Moldovei s-a conturat și s-a dezvoltat în ultimii ani, datorită investițiilor private ale proprietarilor de crame și a susținerii prin granturi și asistență a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Uk aid. În rezultat, numărul vinăriilor deschise pentru turiști s-a dublat, 28 de destinații oenoturistice fiind incluse în ruta Drumul Vinului Moldovei, printre care crame notorii, dar și 11 mici producători de vinuri.

Turismul vitivinicol din țara noastră se bucură de multă popularitate în rândul turiștilor: 60% din turiștii care au călătorit în Moldova au vizitat cel puțin o vinărie, iar pentru 43% dintre ei, patrimoniul vitivinicol al țării noastre a fost motivul principal care i-a convins să facă o călătorie în Republica Moldova.

În cadrul federației „ITER VITIS – Les chemins de la vigne”, Asociația Națională a Turismului Receptor din Moldova va iniția programe de dezvoltare a experiențelor vitivinicole autentice, noi itinerarii pentru turiștii străini și locali, și va promova aceste oferte prin intermediul Centrului național de informare a turiștilor, în presa internațională și la expozițiile profesioniste.

Industria turismului și industria vitivinicolă a Moldovei s-au dezvoltat în dinamică pozitivă în ultimii 5 ani, demonstrând sinergie și avantaje reciproce. Astfel, Ziua Națională a Vinului, agenda cultural-turistică „Pomul Vieții”, campaniile de promovare „Fii Oaspetele Nostru”, „Hai la mine acasă”, au generat sute de publicații internaționale, Moldova fiind inclusă în top 10 destinații de turism vitivinicol recomandate în 2020 de publicația Winerist.com.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților