[ X ]
Drepturile persoanelor LGBT în R. Moldova: Între ură și frică. Angela Frolov: „Eu nu mă consider o amenințare”
16 Mai

Coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul Centrului Genderdoc-M, Angela Frolov, nu-și poate explica de ce există diverse grupări în R. Moldova care consideră comunitatea LGBT ar fi o amenințare, transmite CURENTUL.

„Presupunerea mea e iarăşi existenţa acestor stereotipuri, prejudecăţi, existenţa fricii. Dacă mă întrebaţi de ce oamenii cred că eu ca persoană homosexuală sunt sau aş putea fi ameninţare pentru o familie tradiţională, eu nu am acest răspuns pentru că eu nu mă consider ameninţare”, a menționat Angela Frolov pentru Radio Europa Liberă.

Angela Frolov spune că prejudecățile și fricile nasc reacții diverse de ură împotriva acestor oameni.

„Am foarte mulţi prieteni în familii aşa-numite tradiționale şi eu respect aceste familii. Eu nu sunt ameninţare. Însă prejudecăţile, fricile nasc această reacţie de respingere a marşului nostru. Ce înseamnă acest marş pentru comunitatea LGBT? În primul rând, faptul că o persoană LGBT vine la acest marş este primul pas spre auto-acceptare. Oamenii au venit şi prin asta şi-au spus sieşi că sunt parte a unei comunităţi şi de aici începe acest proces de acceptare de sine, de respect de sinele propriu”, menționează ea.

Tradițional, comunitatea LGBT va organiza un marș al solidarității cu genericul „Sunt OK cu mine, nu sunt OK cu ura”.

„Acest marş ne arată cât de mulţi oameni de fapt sunt care ne susţin. Aici vorbesc despre prietenii noştri, susținătorii noștri. Noi vedem foarte multă ură în jur. Noi vedem foarte multă ură chiar în timpul marşului înafara cordonului de poliţie. Este foarte preţios să vedem susţinerea şi iubirea din partea altor persoane care vin să ne spună că sunt alături de noi, că ne susţin, ne respectă şi cred că orice om într-o societate democrată trebuie să fie fericit şi să se bucure de propria identitate”, a mai spus Angela Frolov.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților