Parlamentul a aprobat mai multe proiecte de acte normative pentru consolidarea drepturilor femeilor. Majoritatea dintre acestea au fost lansate pe Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a, care reprezintă un cadru de cooperare și dialog intrainstituțional al femeilor deputate din majoritatea parlamentară și din opoziție.
Cele mai recente și mai importante inițiative adresate femeilor sunt următoarele:
- Convenția de la Istanbul, care a intrat în vigoare recent. Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Este doar un început în lupta cu violența împotriva femeilor și fetelor. Convenția trebuie pusă în aplicare la toate nivelurile”.
- Cadrul legal privind plata egală pentru muncă de valoare egală între femei și bărbați. Președinta Comisiei politică externă și inetegrare europeană, Doina German: „Este timpul ca atât femeile, cât și bărbații să-și poată revendica drepturile și să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a se asigura că cer și primesc salarii juste”.
- Femeile au obținut dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate și, totodată, de a beneficia de indemnizația de maternitate. Deputata Marina Morozova: „Printre cele mai mari preocupări pentru noi, ca parlamentari, este identificarea soluțiilor de suport pentru familii, pentru mame și copii. Vom continua să îmbunătățim legislația ca familiile din țara noastră să fie protejate, iar natalitatea să fie în creștere”.
- A fost aprobată crearea serviciilor de alternativă de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani: servicii de îngrijire individualizată și servicii de îngrijire de tip familial. Legea va permite evitarea achitării muncii în plic la remunerarea persoanelor care prestează servicii alternative de îngrijire a copiilor și va oferi oportunități de asigurare medicală și socială a îngrijitorilor, prin impunerea unui regim fiscal simplu, accesibil și atractiv. În mod obligatoriu, proiectul ține cont de necesitatea asigurării unui mediu sigur pentru copiii beneficiari.
- Elaborarea proiectului Programului Național de Accelerare a Egalității de Gen pentru anii 2023-2027 și conceptului Programului național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie pentru anii 2023-2027. Platforma deputatelor va acorda suportul necesar în implementarea tuturor obiectivelor asumate și va monitoriza procesul prin efectuarea controlului parlamentar.
- Campania de prevenire a cancerului de col uterin, lansată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, UNFPA Moldova, OMS și UNICEF Moldova. Mesajul de bază: testarea citologică și vaccinarea împotriva infecției HPV reprezintă unica armă sigură de luptă împotriva acestei maladii. Deputata Alla Darovannaia: „Dragi femei, păstrați sănătatea! Atunci când o femeie, o mamă este sănătoasă, întreaga familie este prosperă”.
- Campania de informare și sensibilizare „Violența obstetrică tot este violență”. Femeile invitate din diferite regiuni ale țării au rupt tăcerea și au discutat despre violența obstetrică trăită. Potrivit statisticilor, în Republica Moldova fiecare a treia femeie, cel puțin o dată în viață, a fost abuzată în mod fizic sau verbal. Pentru a schimba lucrurile, este nevoie de implicarea tuturor actorilor, iar Parlamentul Republicii Moldova este deschis pentru parteneriat și determinat să ofere tot suportul, în virtutea funcției sale de legiuitor.
- „Femeile pentru pace” în susținerea incluziunii persoanelor refugiate în comunitățile gazdă: dialog dintre deputați, autorități locale, partenerii de dezvoltare pentru promovarea coeziunii sociale și incluziunii persoanelor refugiate în comunitățile gazdă. Președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh: „Ne-am unit eforturile în promovarea educației pentru pace printr-un model bazat pe unitate, solidaritate, empatie și toleranță. Împreună să menținem stabilitatea, securitatea și pacea în țară”.
Alte știri la rubrica
ANRE: Prețurile la carburanți devin tot mai stabile
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că în prima jumătate a lunii noiembrie, prețurile la benzină și motorină au înregistrat o oscilație temperată care se încadrează într-un coridor de +/- 2-3 ...