[ X ]
Drepturile de proprietate intelectuală sunt incluse în Planul de acțiune pentru piața regională comună CEFTA
13 Martie

Drepturile de proprietate intelectuală sunt incluse în Planul de acțiune pentru piața regională comună  2021-2024 CEFTA, reprezentând un element important pentru facilitarea comerțului intr-CEFTA cu bunuri și servicii și comerțul cu Uniunea Europeană pentru un economie mai durabilă și incluzivă.

Scopul noului cadru este de a oferi reglementări armonizate sau standarde minime de protecție juridică în diferite domenii ale drepturilor de proprietate intelectuală, precum și de a îmbunătăți procedurile de aplicare care au fost recunoscute de întreprinderi ca fiind lipsă. Noul cadru va ține cont de practicile UE și de cele globale (TRIPS).

Standardele minime armonizate includ principiul nediscriminării între părțile CEFTA, care se extinde asupra persoanelor fizice și întreprinderilor. De asemenea, se introduce un regim de epuizare armonizat pentru mărcile comerciale, desenele și modelele între părțile CEFTA pentru a facilita comerțul liber. Un accent puternic se pune pe promovarea inovației tehnologice și pe transferul de cunoștințe între părțile CEFTA, prin furnizarea de reguli armonizate privind informațiile nedivulgate, în special în ceea ce privește compensarea daunelor, în conformitate cu acquis-ul UE. De asemenea, va fi format un nou organism CEFTA, Subcomitetul pentru drepturile de proprietate intelectuală, care va consolida cooperarea dintre autoritățile responsabile din cadrul părților.

În practică, decizia va permite coordonarea între părți în ceea ce privește stabilirea unei abordări unificate de protecție și aplicare a DPI. Ca rezultat al acestei coordonări, se va face un schimb de informații relevante în timp real pentru aplicarea măsurilor vamale, implementarea instrumentelor online și digitalizarea dosarelor legate de drepturile de proprietate intelectuală, activități de creștere a gradului de conștientizare și înființarea de birouri de asistență privind proprietatea intelectuală și puncte focale pentru a implica IMM-urile, în protejarea și dezvoltarea drepturilor lor de proprietate intelectuală prin activitățile educaționale și cooperarea continuă cu organismele Uniunii Europene, în special cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.

Inapoi la arhiva noutaților