[ X ]
[ X ]
[ X ]
Drepturile consumatorilor la procurarea hainelor
23 Noiembrie

În ultima perioadă de timp Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței recepționează un număr tot mai mare de reclamații în formă scrisă sau prin apeluri telefonice legate de returnarea sau preschimbarea îmbrăcămintei, transmite CURENTUL.

În această ordine de idei APCSP informează consumatorii asupra următoarelor.

Consumatorul este în drept să ceară vânzătorului, în unitatea de comerț de unde a fost procurat în termen de 14 zile, înlocuirea unui produs nealimentar de calitate corespunzătoare cu un produs similar celui procurat dacă acest produs nu-i convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu-l poate utiliza conform destinației din alte cauze, cu efectuarea, în cazul diferenței de preț, a recalculului corespunzător, cu excepția categoriilor de produse incluse în lista produselor nealimentare de calitate corespunzătoare ce nu pot fi înlocuite cu un produs similar.

Dacă produsul necesar pentru înlocuire lipsește, consumatorul are dreptul să rezilieze contractul, iar vânzătorul este obligat să-i restituie contravaloarea produsului.

Cererea consumatorului de a i se înlocui produsul sau de a i se restitui contravaloarea lui urmează să fie executată dacă produsul nu este utilizat, nu și-a pierdut calitățile de consum și dacă există probe că a fost cumpărat de la vânzătorul respectiv.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței atrage atenția consumatorilor că, aceștia dispun de dreptul la înlocuire a produsului

De asemenea, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vă informează că, consumatorul are dreptul de a solicita vânzătorului să-i aducă produsul la conformitate gratuit dacă este de calitate necorespunzătoare. Răspunderea vânzătorului  pentru produsele altele decît cele de folosință îndelungată, precum articole de încălțăminte, țesături, articole de sticlă și ceramică este angajată dacă neconformitatea apare într-un termen de 30 de zile de la data vânzării acestora.

Facultativ, vă atenționăm asupra faptului că, confecțiile și articolele din tricot (articole de lenjerie de corp, lenjerie de pat și articolele de ciorăpărie) dacă sunt de calitate corespunzătoare nu pot fi înlocuite cu un produs similar.

Nu în ultimul rînd trebuie de ținut cont de faptul că, eticheta este cheia către cunoașterea calității produsului. Specificările făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile. Eticheta va cuprinde tipul materialului textil, modul de spălare și de îngrijire. Eticheta va fi plasată vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare. Menţiunile de pe etichetă nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.

Unităţile de comerţ care comercializează articole vestimentare şi încălţăminte sînt dotate cu cabine de probă cu oglinzi şi iluminare suplimentară, banchete sau scaune, suporturi, oglinzi.

Drept urmare, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vă recomandă:

  • Procurați produse numai din locuri special amenajate;
  • Cereți și păstrați bonul de casă;
  • Verificați cu atenție produsul pentru a vă feri de situația ciocnirii cu un produs necorespunzător (culoarea, calitatea cusuturilor, calitatea elementelor de decor);
  • Citiți cu atenție eticheta pentru a vă convinge că vă aranjează materialul din care este confecționat;
  • Măsurați produsele și nu vă grăbiți să-l procurați dacă vă ridică semne de întrebare;
  • Nu vă lăsați influențați de opinia vânzătorului, scopul lui este de a vinde produsul;
  • Conduceți-vă de buna credință și nu încercați să preschimbați/returnați produsul dacă l-ați folosit (chiar dacă pe o perioadă foarte scurtă de timp)!
Inapoi la arhiva noutaților