În Monitorul Oficial vor fi publicate, mâine, Regulamentul privind Vocabularul comun al achizițiilor publice (CPV) și Strategia naţională privind managementul deşeurilor radioactive pentru anii 2017-2026, transmite CURENTUL cu referire la Moldpres.
Primul reprezintă un sistem unic de clasificare aplicabil achizițiilor publice, în scopul unificării referințelor folosite de autoritățile contractante pentru descrierea obiectului achiziției.
Documentul are drept scop creșterea calității anunțurilor și reducerea timpului necesar publicării acestora, inclusiv posibilitatea realizării unor statistici de calitate bazate pe un sistem de clasificare unic și cu largă răspândire în Uniunea Europeană.
Totodată, CPV oferă posibilitatea utilizării acestuia ca Nomenclator unic al bunurilor, lucrărilor și serviciilor în cadrul Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de Stat al Achizițiilor Publice”, ceea ce ușurează în mod considerabil activitatea atât a autorităților contractate, cât și a operatorilor economici la inițierea și desfășurarea procedurilor de achiziții publice.
Al doilea document va crea cadrul legislativ necesar aplicării angajamentelor internaţionale ce reies din Convenţia comună privind managementul în siguranţă al combustibilului uzat şi al deşeurilor radioactive, precum şi a acordurilor internaţionale în domeniul nuclear-radiologic adoptate de R. Moldova.
Documentul vine să asigure condiții favorabile pentru o activitate radiologică sigură și conformă cu standardele internaționale.
Strategia stabilește obiectivele, direcțiile de acțiune și măsurile specifice necesare pentru protecția populației și a mediului înconjurător de efectele nocive ale surselor radioactive, pe durata în care acestea reprezintă un pericol radiologic.
În vederea implementării Strategiei vor fi alocate resurse financiare din bugetul de stat, cât și din asistența financiară externă, acordată R. Moldova în cadrul proiectelor de cooperare cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică.
Conform datelor statistice din Registrul naţional al surselor de radiaţii ionizante, în Republica Moldova există peste 6000 de surse radioactive. O mare parte din acestea conţin radionuclizi cu perioada de înjumătăţire de circa 30 de ani.
Cristina Parfeni