[ X ]
[ X ]
[ X ]
Două cutremure de peste 5 grade în acest an! Iată de ce au loc anume noaptea, potrivit expertului!
29 Decembrie

Peste 200 de cutremure s-au produs în acest an în zona Vrancea, fiind resimțite și pe teritoriul Republicii Moldova, două  dintre ele  fiind cu  magnitudinea mai mare de 5 grade pe scara  Richter, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Ion Ilieș,  şeful Centrului de Seismologie al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei,  ne-a relatat cauza care a produs cutremurul.

„Presiunea telurică care s-a produs în zona de contact a plăcilor a degajat cutremurul recent,  care a avut loc – acesta fiind cel de-al doilea cutremur din acest an cu o magnitudine mai mare de 5 grade pe scara Richter. S-a produs din nou,  noaptea, fiind influențat, într-o oareceare măsură, de forța de atracție a Lunii, care stimulează și mai mult acest proces”, a declarat expertul.

Totodată, Ion Ilieș a relatat că în anul 2016 numărul de cutremure a crescut simțitor, ajungînd la cîteva sute. „Anul 2016 a fost un an care va rămîne pentru comunitatea seismologică un an în care s-au produs, în total, peste 200 de cutremure în zona Vrancea, dintre care două cutremure cu o magnitudine mai mare decît 5 grade pe scara Richter și 9 cutremure cu o magnitudine mai mare de  4 grade pe scara Richter”, a precizat el.

Totodată, Ion Ilieș a venit cu unele recomandari pentru cetățeni.

„Noi, întotdeauna, recomandăm cetățenilor să aibă un ghid de supraviețuire în casă, unde să fie stocate o rezervă mică de apă potabilă de jumătate de litru, o mică rezervă de hrană, conserve, covrigi, biscuiți, medicamente,  actele și o haine, ținînd cont de anotimpul de afară. De asemenea, o lanternă și un mic aparat radio”, a recomandat șeful Centrului de Seismologie.

Anastasia Borta

 

 

 

Inapoi la arhiva noutaților