[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dosarul „prăbușirii minei din Pașcani”: Trei factori de decizie condamnați
19 Decembrie

Procuratura Generală anunță satisfacerea solicitării de condamnare, de către Judecătoria Criuleni, a trei factori de decizie ai Cooperativei de Producţie „Orizont Extragere” din Paşcani-Criuleni, în cazul decesului la locul de muncă a trei mineri, la 20 noiembrie 2017, transmite CURENTUL.

Astfel, la solicitarea Procuraturii Criuleni, instanța de judecată i-a condamnat la ispășirea pedepsei cu închisoarea, pentru un termen de 4 ani, pe șeful de sector și pe maistrul cooperativei. De asemenea, judecătorii au examinat argumentele procurorului și l-au condamnat pe Președintele cooperativei, în vârstă de 75 de ani, la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 3 ani.

Motivul pentru care procurorii au solicitat condamnarea acestora ține de faptul că, în calitate de conducători ai cooperativei, aceștia au admis încălcarea regulilor de securitate la efectuarea exploatărilor miniere, a lucrărilor de construcţie miniere, ceea ce a dus la decesul a trei muncitori. În cazul maistrului, locuitor al orașului Cricova, cu vârsta de 43 de ani, procurorul le-a argumentat judecătorilor că acesta nu și-a îndeplinit obligația de verificare corespunzătoare a locurilor de muncă, nu a avut grijă ca tavanul acelui sector al locului de muncă să fie consolidat potrivit normelor, dar nici nu a oprit lucrările (deși trebuia să cunoască riscurile), astfel încât să fie evitată tragedia. În cazul șefului de sector, locuitor al orașului Cricova, cu vârsta de 65 de ani, acesta a ignorat cadrul regulatoriu relevant, în speță ordinul Ministerului Economiei din 29 decembrie 2010 și a pus în sarcina muncitorilor vizați efectuarea lucrărilor în locuri în care erau abateri de la cerințele de securitate.

Pe lângă acestea, responsabilii vizați nu au asigurat instruirea corespunzătoare a muncitorilor privind exploatarea minieră, dar nici nu au instituit un registru de evidență al intrărilor și ieșirilor. Astfel, deși ziua de muncă se termina la ora 14.30, conducătorii au depistat tragedia abia după ora 18, după ce soțiile muncitorilor au dat alarma. Mai mult decât atât, registrul ar fi putut salva vieți: în cazul unuia din muncitorii prinși de rocile din tavan și depistat de Președintele cooperativei, acesta încă era în viață, dar a decedat în drum spre spital.

În cazul Președintelui cooperativei – deși nu a avut atribuții directe de gestionare a muncii victimelor – acesta a fost găsit vinovat de instanța de judecată de gestionarea ineficientă a cooperativei. Mai exact, acesta a ignorat prevederi regulatorii directe privind exploatarea minieră, a desconsiderat cerințele muncitorilor care organizaseră o grevă de câteva zile în 2017, dar și recomandările sindicatelor în construcții care i-au fost adresate.

La pronunțarea sentinței, instanța de judecată a luat în considerare măsura în care fiecare din cei găsiți vinovați au avut implicare directă în producerea tragediei, dar și faptul că aceștia și-au onorat anticipat o parte din obligațiile financiare legale față de familiile decedaților, care avea fiecare a câte doi copii minori. Suplimentar, instanța de judecată a admis demersului procurorului și i-a obligat pe inculpați să achite suma de peste 11.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința, însă, este cu drept de atac timp de 15 zile.

Amintim, tragedia a avut loc în nord-vestul satului Pașcani al raionului Criuleni, unde o suprafață de aproximativ 90 metri pătrați din tavanul instabil din roci de calcar a căzut peste trei muncitori, în timp ce aceștia lucrau. Procurorii au finalizat urmărirea penală în trei luni de la producerea accidentului – ceea ce constituie o perioadă restrânsă pentru amploarea celor întâmplate și complexitatea tehnică și juridică a cauzei – și a remis în februarie curent cauza în judecată, care astăzi a pronunțat sentința de condamnare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților