[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dosarul de învinuire a secretarului CMC a fost deferit justiţiei
23 Iunie

Procuratura Anticorupţie a finalizat şi expediat în judecată cauza penală de învinuire a Secretarului Consiliului municipal Chişinău (CMC), acuzat de comiterea mai multor acte de corupţie, transmite CURENTUL.

În concret, secretarul CMC este învinuit că, în perioada februarie – mai 2017, ar fi pretins, în repetate rânduri, mijloace financiare şi bunuri de la reprezentanţii unor agenţi economici şi unii consilieri municipali pentru diferite servicii. Banii au fost pretinşi şi primiţi atât pentru includerea, pe ordinea de zi a Consiliului, a proiectelor deciziilor privind prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri; privind modificarea hotarelor unor loturi, cât şi pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice ale anumitor obiecte.

Potrivit procurorilor anticorupţie, secretarul CMC ar fi pretins şi acceptat 5200 de lei, 700 de euro şi 2 000 de dolari pentru influenţarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primăriei.

Învinuitul a încheiat cu procurorii acord de recunoaştere a vinovăţiei, cauza urmând a fi examinată de către instanţa de judecată în procedură specială. Secretarul CMC la faza urmăririi penale s-a aflat în arest preventiv, iar la terminarea urmăririi penale şi dispariţia motivelor ce ar argumentare izolarea totală a acestuia, prin încheierea judecătorului de instrucţie, i-a fost aplicată măsura preventivă – arestul la domiciliu.

Analiza materialelor cauzei penale denotă caracterul prelungit al acţiunilor corupţionale ale învinuitului, care constau în primirea, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a recompenselor ilegale atât de la consilierii municipali, cât şi alte persoane din afara primăriei.

De menţionat, că acţiunile atât a consilierilor municipali, cât şi ale altor persoane fizice din afara primăriei, care au oferit şi au transmis bani ce nu i se cuvin secretarului CMC pentru exercitarea competenţelor funcţionale, sunt examinate în cauze penale distincte care se afla la moment în gestiunea Centrului Naţional Anticorupţie sub conducerea procurorilor anticorupţie.

Procurorii anticorupţie, la finalizarea urmăririi penale, au expediat în adresa CMC, în condiţiile art.200 din Codul de procedură penală, demersul privind suspendarea învinuitului din funcţia de secretar, care la momentul expedierii cauzei în instanţa de judecată nu a fost examinat.

Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, secretarul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă de până la 300 mii lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților