[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Recean s-a întâlnit cu Elaine Marshall: În fiecare an, Republica Moldova și Carolina de Nord își întăresc relația de înfrățire
11 Octombrie

Prim-ministrul Dorin Recean a primit la Casa Guvernului delegația americană condusă de secretara de stat a Carolinei de Nord, Elaine Marshall. Întrevederea a reprezentat o oportunitate pentru consolidarea relațiilor cu statul Carolina de Nord și evidențierea cooperării continue cu Statele Unite ale Americii.

„În fiecare an, Republica Moldova și Carolina de Nord își întăresc relația de înfrățire. Mulțumim pentru contribuția personală pe care o aduceți în dezvoltarea parteneriatului moldo-american și mizăm, în continuare, pe tot sprijinul prietenilor noștri din Carolina de Nord în implementarea agendei de interes comun”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

În discuție, oficialii au abordat multiple subiecte, între care:

Consolidarea parteneriatului economic – fiind recunoscut potențialul de creștere a schimburilor comerciale și a investițiilor între Moldova și Carolina de Nord, în special în domeniile tehnologiei, agriculturii, educației, securității energetice și tranziției la energia verde.

Cooperarea culturală și educațională – a fost exprimat interesul pentru promovarea continuă a schimburilor culturale și programelor educaționale între universitățile din Carolina de Nord și cele din țara noastră.

Sprijin pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat angajamentul ferm al țării noastre de a se integra în spațiul comunitar, iar oficialul american a reiterat că, prin susținerea programelor sectoriale, statul Carolina de Nord contribuie la realizarea aspirațiilor europene ale Moldovei.

Instruiri, comunicare strategică și securitate. Prim-ministrul Dorin Recean a salutat lansarea unui nou proiect de cooperare cu Școala de Guvernare a Universității din Carolina de Nord, care va contribui la perfecționarea programelor oferite funcționarilor publici din țara noastră. Totodată, la sfârșitul săptămânii curente, experții americani vor desfășura instruiri în domeniul managementului administrației publice și a comunicării strategice.

Pe lângă aceste subiecte, șeful Executivului a notat și contribuția Carolinei de Nord în procesul de transformare a Armatei Naționale conform standardelor occidentale, prin intermediul angajamentelor bilaterale încheiate de Ministerul Apărării și Garda Națională a Carolinei de Nord.

La rândul său, secretara de stat, Elaine Marshall, a reconfirmat sprijinul partenerilor americani din statul Carolina de Nord și a trasat noi obiective de cooperare în domeniul economic și educațional. „Un stat puternic, înseamnă instituții puternice și angajați competenți”, a punctat oficialul american.

Statul american Carolina de Nord este înfrățit cu Republica Moldova din anul 1999, iar primele proiecte de colaborare au început încă în anul 1995.

Inapoi la arhiva noutaților