Guvernul lucrează continuu pentru a avansa pe calea europeană, de a crește economia, pentru a spori nivelul de trai al oamenilor, astfel încât aceștia să-și schimbe percepția și să aibă o încredere mai mare în instituțiile statului. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, la reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale, care se desfășoară la Chișinău, în perioada 10-12 iulie curent.
Prim-ministrul a accentuat că, în condițiile unei situații regionale volatile, autoritățile sunt motivate să lucreze și mai mult la politicile care vor contribui la creșterea economică. „Desigur, este dificil, deoarece există o disonanță între ceea ce este în realitate și percepția oamenilor. Prin politicile noastre, trebuie să rezolvăm problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și să le sporim încrederea în instituțiile de stat”, a spus Dorin Recean.
În această ordine de idei, premierul a remarcat ultimele evoluții în procesul de integrare europeană: „Este un semn politic foarte bun și muncim pentru a ne asigura că toate eforturile de transformare a Republicii Moldova vor fi de lungă durată și nu vor fi reversibile”.
Șeful Executivului a apreciat desfășurarea la Chișinău a evenimentului care reunește circa 120 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările membre ale Constituenței FMI și ai Băncii Mondiale. Premierul a menționat că instituțiile financiare internaționale au un rol esențial în promovarea cooperării multilaterale și a globalizării, aceasta fiind cea mai potrivită abordare pentru a facilita avansarea economică a țării.
La finalul intervenției sale, premierul a punctat că Republica Moldova dorește să participe activ la procesul de reconstrucție a Ucrainei și a îndemnat partenerii internaționali să sprijine și mai activ statul vecin.
La eveniment a participat președinta Maia Sandu, precum și oficiali de rang înalt de la cele două organizații internaționale – Kenji Okamura, directorul general adjunct al FMI și Antonella Bassani, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală al Grupului Băncii Mondiale. Principalele subiecte abordate au vizat căile de creștere economică viguroasă și de mobilizare a capitalului într-un mediu incert, precum și oportunitățile pentru inovații.
Republica Moldova este parte a Constituenței conduse de Belgia și Regatul Țărilor de Jos, începând cu 12 august 2012, alături de Andora, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina.