[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Recean, după întrevederea cu Marcel Ciolacu: Relațiile cu România sunt cele mai puternice din ultimele trei decenii și așa vrem să rămână
21 Iunie

Evoluțiile în implementarea proiectelor comune și realizarea agendei bilaterale consistente dintre Republica Moldova și România au fost discutate în cadrul întrevederii prim-miniștrului Dorin Recean cu premierul român Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Oficialii au reiterat convingerea că relațiile moldo-române vor continua să avanseze, prin implementarea proiectelor concrete, de care vor beneficia oamenii de pe ambele maluri ale Prutului.

Șeful Executivului de la Chișinău a apreciat suportul și solidaritatea de care dau dovadă autoritățile române, accentuând ajutorul oferit țării noastre în gestionarea crizelor, dar și susținerea necondiționată a României pentru parcursul ireversibil de integrare europeană. În prezent, instituțiile celor două țări colaborează sectorial, pentru a accelera transformările care vor aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană.

„Relațiile cu România sunt cele mai puternice din ultimele trei decenii și așa vrem să rămână. Construim, împreună, infrastructura de conectare – drumuri, poduri, rețele energetice. În același timp, România ne ajută și ne susține în efortul nostru pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, printre obiectivele comune, setate pentru următoarea perioadă, se numără crearea spațiului digital comun, fluidizarea traficului la frontieră, intensificarea colaborării în domeniul energetic și comercial și, în mod prioritar, menținerea unui mediu investițional prietenos pentru atragerea în continuare a investitorilor în economia ambelor state.

„Vă invităm să explorați oportunitățile investiționale pe care le oferă Republica Moldova, dar și să creăm un spațiu digital comun în beneficiul cetățenilor pe ambele maluri ale Prutului: recunoașterea semnăturilor electronice, dezvoltarea serviciilor publice electronice, schimbul de date, facilitarea investițiilor și a antreprenoriatului inovator în domeniul tehnologiei informației și asigurarea securității cibernetice”, a remarcat șeful Guvernului de la Chișinău.

Părțile au discutat și despre realizarea celor 9 proiecte pentru tranșa a II-a din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, oferit de România. Propunerile înaintate spre finanțare se ridică la 28 de milioane de euro. „Datorită României, reușim să creăm condiții mai bune în grădinițe, să modernizăm localitățile noastre, să îmbunătățim asistența medicală primară. Avem în față un obiectiv clar – construim Moldova europeană acasă, împreună și alături de prieteni. Împreună cu România. Pentru a reuși, avem nevoie de unitate, de organizare și de foarte multă muncă”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a accentuat că, în următoarele săptămâni, Guvernul de la București va aproba resursele financiare pentru proiectele de apă potabilă și canalizare în satele din Republica Moldova, reiterând, totodată, sprijinul statului român pe toate dimensiunile a procesului de dezvoltare și integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Avem obligația să găsim cele mai bune soluții pentru ca cetățenii să simtă o creștere a nivelului de trai. Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și vom susține acest demers, ținând cont de toate provocările pe care le avem de depășit împreună”, a opinat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.

Inapoi la arhiva noutaților