[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Recean, de Ziua profesională a autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală: „Să fim o echipă unită și consolidată”
29 Ianuarie

Circa 2000 de reprezentanți ai administrației publice locale (APL) au participat la evenimentul, organizat de Guvern, cu ocazia Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din APL. Evenimentul cu genericul „Viitor european – bunăstare locală” a reunit conducerea țării, primari, viceprimari, secretari de consilii, președinți de raioane şi reprezentanți ai corpului diplomatic, care au vorbit despre importanța consolidării eforturilor pentru transformarea țării și realizarea parcursului european al Republicii Moldova. 

În discursul său, președinta Maia Sandu a apreciat aportul  reprezentanților administrației publice locale la dezvoltarea comunităților și a accentuat importanța contribuției acestora în procesul de integrare europeană a țării: „Obiectivul nostru comun este să transformăm toată Moldova – sat cu sat, oraș cu oraș – într-o țară europeanǎ, în care oamenii trăiesc în pace și siguranță. Aderarea la UE este proiectul generației noastre și fiecare dintre noi are un rol important în realizarea acestuia”.

La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre acțiunile întreprinse de Guvern în scopul modernizării localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru oamenii din întreaga țară. În acest sens, şeful Executivului s-a referit la Programul „Satul European” și cele 542 de proiecte implementate deja prin intermediul acestuia. Potrivit premierului, Guvernul a anunțat înscrierea pentru următoarea rundă de proiecte, iar accentul, în anul curent, va fi pus pe proiectele ce țin de apă şi canalizare. „Vom face totul pentru ca cetățenii noștri să se simtă acasă ca în țările membre ale UE”, a menționat premierul Dorin Recean.

De asemenea, prim-ministrul a subliniat că Executivul a aprobat Planul Național de Dezvoltare, care include 155 de proiecte pentru sate și orașe, conectarea a 190 de localități la sisteme de apă potabilă, construcția a peste 200 km de linii electrice și implementarea a circa 80 de sisteme de irigare. Tot în cadrul evenimentului, premierul a anunțat despre facilitarea procedurilor cadastrale pentru autoritățile publice locale. De la 1 februarie anul curent, cadastrul va deservi autoritățile de nivelul I și II la sediul organelor cadastrale din raza de activitate.

„Acum știm exact ce înseamnă pentru noi modelul european de dezvoltare a satelor și orașelor. Avem un obiectiv strategic – integrarea în Uniunea Europeană și este pentru prima dată când aderarea la UE nu mai este ceva abstract sau incert. Vă îndemn să fim o echipă unită și consolidată pentru a crește, împreună, bunăstarea cetățenilor de care noi suntem responsabili”, a spus premierul Dorin Recean.

 IMG_6718 (1) IMG_6718 IMG_6720 IMG_6702 IMG_6709
Inapoi la arhiva noutaților