[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Recean, de Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl: „Toată omenirea trebuie să fie consolidată pentru ca astfel de accidente să nu aibă loc niciodată”
26 Aprilie

Premierul Dorin Recean a adresat un mesaj  de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Catastrofei de la Cernobîl.

„Astăzi marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Catastrofei de la Cernobîl – cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie, care a afectat grav și Republica Moldova.

La lichidarea directă a consecințelor accidentului au participat 3500 de conaționali de-ai noștri – soldați, pompieri, salvatori și chiar muzicieni. Expunerea la radiații le-a afectat iremediabil sănătatea. La 38 de ani de la incident, doar 1733 din ei mai sunt în viață, dintre care 1604 au diferite grade de dizabilitate. Din cauza contaminării în urma accidentului, alte mii de persoane au fost afectate în Republica Moldova, numărul total fiind greu de estimat. Guvernul sprijină victimele acestei catastrofe: în ultimul an a fost majorată alocația lunară de stat și au fost oferite locuințe cu titlu gratuit.

Tragedia ce a avut loc acum 38 de ani ne dă lecții valoroase despre siguranța nucleară, gestionarea eficientă a crizelor și necesitatea cooperării internaționale în fața unor asemenea dezastre. Toată omenirea trebuie să fie consolidată în prevenirea și gestionarea corectă a tuturor instalațiilor nucleare pentru ca astfel de accidente să nu aibă loc niciodată”.

Inapoi la arhiva noutaților