[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Recean a vizitat afacerile din Cahul, susținute de stat și partenerii europeni
15 Decembrie

Aflat joi, 14 decembrie, într-o vizită de lucru în raionul Cahul, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat 2 afaceri locale care au beneficiat de suportul mai multor programe naționale și internaționale. Pentru început, șeful Executivului a mers în atelierul de lucru al lui Ion Caraja, care, în 2014, a lansat o afacere de prelucrare a metalului. În cadrul atelierului, cu folosirea utilajului 3D, sunt confecționate porți, uși, garduri, balustrade și alte produse decorative din fier.

Antreprenorul și-a extins afacerea datorită grantului în valoare de 30 de mii de euro, obținut prin programul „EU4Moldova: Regiuni cheie”, finanțat de Uniunea Europeană. Cu acești bani a fost cumpărată o mașină de debitat metal, care a mărit semnificativ productivitatea. Dacă anterior se confecționa câte un produs pe zi, acum cei 8 angajați reușesc să realizeze până la zece obiecte, vândute ulterior pe piața locală. De asemenea, unul dintre partenerii atelierului este compania Draexlmaier – furnizorul de cabluri auto.

O altă afacere vizitată de prim-ministrul Dorin Recean este berăria „Albeer”, deschisă de familia Albur din Cahul după o călătorie în Cehia. Cu suportul unui berar ceh, Eugen Albur a creat o rețetă proprie și, în anul 2016, a lansat berăria care include o mini-fabrică și un pub pentru vizitatori. La scurt timp după lansare, produsul a luat primul loc la categoria bere blondă craft, în cadrul unui concurs organizat în Republica Moldova.

În prezent, cele 5 sortimente de bere sunt vândute în peste 35 de localități, inclusiv la Chișinău. În viitor, antreprenorul planifică să îmbutelieze berea în sticlă pentru a o exporta în România. Pentru a-și dezvolta afacerea, Eugen Galbur a depus dosare la mai multe fonduri, iar acum intenționează să se înscrie și la programul guvernamental 373. Astfel, prin Fondul de Eficiență Energetică, a reușit să instaleze panouri fotovoltaice, care au redus semnificativ costurile, iar recent a câștigat un suport din partea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care va fi acordat prin programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii.

Inapoi la arhiva noutaților