[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Recean a participat la primul Forum Național de Educație Financiară, organizat de BNM
21 Martie

Prim-ministrul Dorin Recean a participat, alături de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, la primul Forum Național de Educație Financiară, organizat de BNM cu scopul de a ajuta cetățenii să dobândească abilități de gestionare eficientă a veniturilor. Evenimentul a reunit experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv guvernatorul Băncii Naționale a Lituaniei, Gediminas Šimkus.

Șeful Executivului a menționat că educația financiară este determinantă în dezvoltarea tinerei generații și a spiritului antreprenorial. „Este necesar să promovăm educația financiară încă din școală, în rândul elevilor, apoi la universitate, dar și în cadrul băncilor unde oamenii se adresează să-și deschidă un cont. Asta ne va ajuta mult să progresăm ca societate, să educăm o clasă care înțelege foarte bine ce înseamnă resursa și modul în care aceasta poate fi utilizată cât mai eficient. În același timp, ține de responsabilitatea socială a întreprinderilor, a băncilor și a companiilor de asigurare să contribuie la sustenabilitatea profitabilității lor, iar asta poate fi realizat doar atunci când avem o societate educată financiar”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, guvernatorul Octavian Armașu s-a referit la acțiunile întreprinse de BNM în vederea sporirii gradului de cultură financiară a populației. Printre acestea se numără diverse activități pentru copii și tineri și organizarea meselor rotunde pentru dezvoltarea independenței financiare. „Educația financiară a devenit o parte indispensabilă a vieții moderne, de aceea următorul pas este elaborarea Strategiei de educație financiară, care va sistematiza acțiunile noastre, ale tuturor, de la autorități la cetățeni. Ne dorim o societate care știe să-și gestioneze corect resursele și în care oamenii iau decizii raționale în raport cu banii lor”, a subliniat guvernatorul Octavian Armașu.

Participanții la Forum au discutat despre rolul autorităților din Republica Moldova și al societății civile în procesul de educație financiară, precum și despre practicile internaționale în acest domeniu. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară.

Inapoi la arhiva noutaților