[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Chirtoacă: Solicităm reverificarea multiaspectuală a întregului set de liste de subscripție depuse pentru înregistrare
3 Octombrie

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, copreședinte al Blocului Electoral UNIREA, pretendent la fotoliul de Președinte, a anunțat că, Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a informat printr-un tabel preliminar că le sunt acceptate doar 15248 semnături din 7 raioane, informează CURENTUL.

„Frauda lui Dodon continuă. Deși avem cel puțin 17 978 de semnături valabile, acceptate de CEC, în peste 18 raioane, CEC ne spune, printr-un tabel preliminar remis noua în această seară că ne acceptă doar 15 248 de semnaturi, din doar 7 raioane, deși la amiază erau 9 raioane acceptate. Nu cedăm și ne vom bate până la capăt…”, s scris Chirtoacă, pe o rețea de socializare.

În context, a anunțat că a expediat și un demers în adresa Comisiei Electorale Centrale.

„Pe data de 29 septembrie subsemnatul, Dorin Chirtoacă, am depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru înregistrare în calitate de candidat pentru alegerile prezidențiale din 01 noiembrie, din partea Blocului Electoral UNIREA, cu 23200 de semnături de susținere din 28 de unități administrativ teritoriale.

La 02 octombrie, am primit prin intermediul poștei electronice o informație, un tabel preliminar de la CEC, potrivit căreia au fost validate 15 248 de semnături, număr suficient pentru înregistrarea în cursa electorală, precum și alte 2730 valabile, dar puse separat, la alte rubrici, ceea ce arată că avem cel puțin 17 978 de semnături valabile.

Pe de alta parte, în ceea ce privește numărul minim de 600 de semnături per unitate administrativ – teritoriale de nivelul al doilea (raioane), nu este clară situația în mai multe raioane, unde deși există semnături valabile mai multe de 600 per raion acceptate ca valabile și de CEC, acestea au fost respinse în final. Este vorba despre 2730 de semnături acceptate de CEC, dar nepartizate pe raioane din motive precum: neaflarea cetățeanului la domiciliu în momentul depunerii semnăturii, erori de scriere sau de citire a numelui sau prenumelui cetățeanului, erori de scriere sau citire a datei de depunere a semnăturii, etc.

De asemenea, este de total de neînțeles faptul că până la procesarea finală a datelor (2 octombrie, ora 11:30) erau 9 raioane cu peste 600 de semnături valabile, iar la final (2 octombrie, ora 17:30), numărul raioanelor a scaăzut la 7, în condițiile în care numărul lor, pe măsura procesării datelor putea numai să crească sau, în cel mai rău caz, să rămână același. Aceste neconcordanțe, ar putea duce la respingerea înregistrării în cursă.

Menționăm ca în ceea ce privește cele 2730 valabile, menționate mai sus și puse de CEC la alte rubrici, doar simpla repartizare în cadrul acelorași raioane a acestor semnături, conform aceluiași tabel al CEC, duce automat la depășirea numărului minim de 600 semnături nu în 9 raioane, dar în 18 raioane, iar în următoarele 5 raioane, nu ne-ar ajunge de la 8 la 20 de semnături per raion pentru a trece de pragul de 600 de semnături per raion, în acele raioane.

Astfel, din cele 24 de raioane de unde am depus între 730 și 1300 de semnaturi per raion, doar în unul din ele, putem accepta că nu am atins pragul de validare, în celelalte 23 de raioane informația din tablelul preliminar nu corespunde deloc realității. Ne exprimam dezacordul cu modul în care a avut loc procesarea listelor de subscripție, iar rezultatul anunțat este incorect. Solicităm reverificarea multiaspectuală a întregului set de liste de subscripție depuse pentru înregistrare.

Suntem disponibili, începând cu ziua de 03 octombrie, ora 08:00 să ne prezentâm la CEC pentru soluționarea cerințelor din prezentul demers”, se spune în demers.

Cristina Pendea

FB_IMG_1601712023495

Inapoi la arhiva noutaților