[ X ]
[ X ]
[ X ]
Domnica Manole: „Ținem să vă asigurăm că judecătorii Curții vor activa în strictă conformitate cu Constituția”
6 Mai

Președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), Domnica Manole a anunțat că, judecătorii constituționali au decis să informeze cetățenii Republicii Moldova despre situația extrem de complicată, care este de natură să afecteze activitatea Curții, dar și că s-au adresat către Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliului Europei, întregului corp diplomatic acreditat în țara noastră, informează CURENTUL.

Potrivit Domnicăi Manole, urmare a ultimelor decizii luate de judecătorii Curții Constituționale, instituția a devenit ținta unor atacuri mediatice.

„Înalți demnitari de stat, inclusiv Președintele RM, au lansat declarații de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții și să discrediteze judecătorii constituționali. S-a afirmat că judecătorii CC ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea funcționării statului în plină criză pandemică, că blocarea acordului de finanțare duce la imposibilitatea plății salariilor și pensiilor. S-a susținut că în funcție de adoptare a unor anumite hotărâri, Curtea ar deveni capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat și va trebui să-și asume consecințele. Având în vedere aceste împrejurări, judecătorii Curții au decis să reacționeze prin publicarea unei declarații de chemare la calm și protejare a autorităților, instituțiilor statului, implicit a CC. Această declarație însă nu a avut efect”, a precizat Manole, precizând că au sesizat PG în legătură cu declarațiile din presă a unor figuri publice și cu presupuse filaje și intimidări la adresa unor judecători.

Potrivit ei, au decis să comunice cetățenilor țării, Comisiei de la Veneția, precum și tuturor partenerilor internaționali ai RM, întregului corp diplomatic acreditat în RM, despre situația tensionată creată artificial în jurul CCM, pentru ca ei să cunoască despre evenimentele din prima sursă.

„Înțelegem că această situație afectează funcționalitatea statului de drept în RM. Ținem să vă asigurăm că judecătorii Curții vor activa în strictă conformitate cu Constituția și vor rămâne la fel de independenți și de imparțiali în pronunțarea hotărârilor și a deciziilor, indiferent de presiunile exercitate asupra noastră”, a conchis Manole.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților