[ X ]
[ X ]
[ X ]
Doi moldoveni organizau migrația ilegală a cetățenilor străini. Activitatea acestora a fost stopată de oamenii legii
19 August

Centrul Antiterorist al SIS al Republicii Moldova, împreună cu angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI al Republicii Moldova, și sub coordonarea oficiului Principal al Procuraturii Municipiului Chişinău, au reușit destructurarea unei rețele de migrație ilegală, ce acționa pe relația Republica Moldova – Uniunea Europeană, transmite CURENTUL.

Gruparea era condusă de doi cetățeni moldoveni, dintre care un ex-polițist de frontieră, și avea ca „obiect de activitate” racolarea de cetățeni străini proveniți din zone cu risc sporit de terorism, cazarea temporară a acestora pe teritoriul Republicii Moldova, punerea la dispoziție de documente de identitate false și transportarea lor peste râul Prut, până pe partea română. Pentru serviciile oferite, traficanții primeau de la fiecare migrant câte 2 000 euro, bani care erau achitați pe teritoriul României.

În urma unor acțiuni simultane desfășurate de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și polițiștii de frontieră, pe sectorul verde al frontierei de stat, și anume în proximitatea localităților de frontieră, Frăsinești, raionul Ungheni și Costești, raionul Râșcani, au fost reținuți atât organizatorii rețelei, cât și depistaţi mai mulţi cetăţeni străini care intenţionau să acceadă fraudulos în Uniunea Europeană. Cetățenii străini aveau vârsta cuprinsă între 20 și 35 ani şi erau originari din Republica Populară Bangladesh și Republica Uzbekistan. Pe parcursul documentării primare a acestora, au fost asiguraţi cu hrană şi apă. Cetățenii moldoveni, organizatorii filierei de migraţie ilegală, au fost reţinuți pentru 72 de ore.

Totodată, în cadrul investigaţiilor a fost stabilit faptul că, din raționamente de securitate națională, unii dintre cetățenii străini aveau interdicție de intrare în mai multe țări, inclusiv state ale Uniunii Europene.

La fel, conform datelor deţinute la nivelul Serviciului de Informaţii şi Securitate, cetățenii din Bangladesh aveau conexiuni directe cu persoanele reținute la începutul lunii iulie curent, în cadrul operațiunii comune a SIS și PCCOCS, când a fost documentată activitatea infracţională a unui grup de cetăţeni străini, organizatori ai unei filiere de migraţie ilegală către ţările Uniunii Europene, cu complici în Armenia, Italia şi Franța.

Cristina Parfeni

1a 5a 6a 7a 8a

Inapoi la arhiva noutaților