[ X ]
[ X ]
[ X ]
Doi membri ai unui grup criminal specializat în traficul hașișului din Spania în Rusia – vor compărea pe banca acuzaților
8 Octombrie

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a doi membri ai unui grup criminal constituit și coordonat din Republica Moldova, care însă era implicat în trafic de hașiș din Spania în Federația Rusă, transmite CURENTUL.

Pe lângă faptul că a fost constituit în Republica Moldova și activitățile acestuia erau dirijate de aici, banii acumulați din vânzarea drogurilor erau investiți în activitățile lor desfășurate aici, pe ale căror active și bunuri (imobile și automobile), însă, procurorii au aplicat sechestru. Rezultatele documentării grupului, timp de doi ani, arată spre faptul că făptașii cumpărau hașișul la prețul de 700-800 euro pentru 1 kg, dar îl vindeau traficanților de droguri din Moscova, la preț care varia între 2000 și 2500 euro, în funcție de calitatea produsului ilegal.

Activitatea grupului a fost monitorizată îndeaproape de către organele de drept din Republica Moldova. Dat fiind că acestea cunoșteau despre despre planurile infracționale ale membrilor, au întreprins în prealabil măsuri de informare a autorităților statelor pe teritoriul cărora erau transportate drogurile și, în consecință, au fost capturate un număr de șase transporturi de hașiș în Spania, Italia, România, Ucraina, Republica Belarus și Federația Rusă. În total, au fost ridicate 400 kg de hașiș.

Drogurile erau ascunse în rezervoarele pentru combustibil ale automobilelor care se deplasau din Spania pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Belarusului, Ucrainei, cu destinația finală în Federația Rusă. Membrii grupului evitau traversarea teritoriului Republicii Moldova, pentru ca activitatea lor infracțională să nu fie investigată de către autoritățile de drept de aici. Cantitatea de droguri pe care au transportat-o a fost de 500 kg, care în urma vânzărilor a generat suma de aproximativ un milion de euro.

Dacă vor fi găsiți vinovați de către instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani. Odată cu trimiterea în judecată a acestor doi membri ai grupului criminal și după ce au fost deferiți justiției alți șase membri ai grupului, acesta a fost destructurat și nu mai desfășoară activitate infracțională.

Documentarea și reținerea membrilor grupului a devenit posibilă datorită aportului activ al colaboratorilor operativi ai Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General de Poliție din cadrul MAI și ai Serviciului Vamal.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților