[ X ]
[ X ]
[ X ]
Doi experți în domeniul relațiilor cu Diaspora și reintegrare din Israel au fost prezentate colaboratorilor BRD
21 Decembrie

În perioada 18-19 decembrie 2018, doi experți din Statul Israel, Arnon Mantver și Danny Pins, specialiști în elaborare de politici în domeniul relațiilor cu diaspora și de reintegrare, au efectuat o vizită la Chișinău pentru a instrui persoanele responsabile de promovarea și realizarea politicii statului în domeniul diasporă, migrație și dezvoltare (DMD) din cadrul autorităților publice centrale, transmite CURENTUL.

Pe durata sesiunilor de instruire, experții au vorbit despre experiența Statului Israel în domeniul diasporei, proiecte implementate de atragere a capitalului uman și financiar al diasporei, perspective pentru Republica Moldova.
De asemenea, experții au împărtășit practicile unor programe pentru copii și tineri cum ar fi stagii de scurtă durată, voluntariat în cadrul instituțiilor publice și metodele de reintegrare a acestora. Totodată, experții au menționat despre aspectele de dezvoltare a serviciilor destinate cetățenilor reîntorși de peste hotare și anume servicii de asistență psihologică, financiară, socială și academică.

Ca rezultat al analizei programelor guvernamentale existente în Moldova, în domeniul DMD, specialiștii din Israel au afirmat că experiența țării noastre este reușită și poate fi preluată și de alte state. Totodată, experții au venit cu recomandări privind implementarea Programelor Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” și DOR Diasporă*Origini*Reveniri.

Seminarul de instruire a fost organizat de Cancelaria de Stat prin intermediul BRD, grație suportului financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, oferit în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării” în faza a II-a.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților