Procuratura Anticorupție anunță despre transmiterea în instanța de judecată, a cauzei penale ce vizează doi angajați ai ÎS Calea Ferată din Moldova, și un șef de serviciu din cadrul IGP. Aceștia sunt învinuiți de trafic de influență și de exercitarea atribuțiilor în sectorul public în situație de conflict de interese, transmite CURENTUL.
În rezultatul măsurilor speciale de investigație și acțiuni procesual penale efectuate de procurorii anticorupție și organul de urmărire penală al Direcției Poliție mun. Chișinău, IGP al MAI, a fost posibilă documentarea întregii scheme infracționale de corupție atât a cumpărătorului de influență, cât și a traficantului de influență.
Conform materialelor cauzei penale, la data de 19 februarie 2019, însoțitoarea de vagon din cadrul Direcției de deservire a călătorilor, CFM, conștientizând comiterea unui act de corupere i-a promis șefului de tren din cadrul aceleiași instituții, mijloace bănești în sumă de 7000 Euro. În schimb, ultimul urma să contribuie la soluționarea cauzei penale în privința feciorului ei, ca să nu fie tras la răspundere penală pentru punerea în circulație ilegală a drogurilor.
Drept urmare, șeful de teren, susținând că se cunoaște cu un șef de secție din cadrul Direcției de poliție a mun. Chișinău, IGP al MAI, a menționat că va vorbi cu ultimul, care la rândul său va influența persoanele publice care efectuează urmărirea penală, pentru emiterea unei decizii favorabile în privința învinuitului și anume eliberarea acestuia de răspundere penală.
În continuarea acțiunilor sale infracționale șeful de teren din cadrul CFM, având la sine mijloacele bănești în mărime de 7000 euro, primite de la însoțitoarea de vagon din cadrul aceleiași instituții, acționând prin înțelegere prealabilă i-a transmis șefului de secție din cadrul Direcției de poliție. Imediat în urma transmiterii banilor, ultimul a fost percheziționat de către angajații PA, fiindu-i ridicată suma primită.
NOTĂ: Săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 326 alin. (2) lit.b), c) Cod penal se pedepsește cu amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.
Infracțiunea prevăzută de art.326 alin. (11) Cod penal – Exercitarea atribuțiilor în sectorul public în situație de conflict de interese se pedepsește cu amendă în mărime de până la 15000 de unități convenționale sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de la 5 la 7 ani.
Cristina Pendea