[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon și Tapiola – la sfat! Schimbarea sistemului de vot – subiectul principal
20 Aprilie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi o întrevedere cu șeful Misiunii UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, informează CURENTUL.

Oficialii au abordat mai multe subiecte legate de situația politică internă și externă precum și au discutat despre înțelegerile pe care le-a avut Igor Dodon la Bișkek, în ceea ce privește UEEA, și acțiunile pe care le va întreprinde în continuare.

În mod special, șeful statului a abordat subiectul cu privire la modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.

În acest context, Igor Dodon și-a reiterat poziția declarând că va face tot posibilul pentru a bloca proiectul propus de Plahotniuc și Partidul Democrat și a solicitat ca acest mesaj să fie transmis la Bruxelles și la toate cancelariile statelor Uniunii Europene.

„Am spus, o dată în plus, că voi întreprinde toate acțiunile ce se impun dacă se va insista pe proiectul democraților și va fi susținut tacit sau deschis din exterior”, a declarat Președintele țării.

Totodată, părțile au discutat în detalii proiectul de lege în baza propunerilor șefului statului, care a fost înregistrat ieri în Parlamentul Republicii Moldova, cu privire la sistemul electoral mixt. În acest sens, șeful statului a declarat că proiectul respectiv întrunește toate recomandările structurilor internaționale, solicitările partidelor din țară, propunerile concetățenilor noștri din străinătate, a studenților, proiect care ar pune baza reintegrării politice a Moldovei.

În acest context, Președintele Republicii Moldova a menționat că, în prezent, Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, se află la Strasbourg, unde discută cu oficialii Comisiei de le Veneția, despre inițiativa Președintelui de modificare a sistemului electoral, în baza proiectului depus de către PSRM, ieri, în Parlament.

În final, Igor Dodon a reiterat faptul că va discuta la acest capitol, cu toate instituțiile internaționale.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților