„Vremuri bune pentru hoții miliardului. Procesul de recuperare a miliardului furat aproape s-a stopat, iar datoria către BNM este achitată din banii noștri – iată ce se întâmplă azi, sub guvernarea PAS. Cineva dorește ca dosarul acesta să fie dat uitării?” – se întreabă fostul Președinte al țării, Igor Dodon, informează CURENTUL.
Într-o postare pe rețelele de socializare, el spune că, „crizele energetică, alimentară și inflația fără precedent cu care se confruntă în prezent Moldova, împreună cu show-urile și justiția televizată din ultimul timp ne-a făcut să atragem mai puțină atenție la desfășurarea anchetei asupra jafului secolului și la ce se mai întâmplă cu recuperarea miliardului de dolari furat. Autoritățile au luat și ele apă în gură și nu raportează absolut niciun rezultat triumfător, deși anume cei din PAS ne asigurau că vor depune toate eforturile pentru a recupera miliardul furat.”
„Însă realitatea este alta. În Moldova procesul de recuperare a banilor furați aproape s-a stopat. În 2021 au fost recuperate doar 104,3 milioane de lei, iar în acest an doar 23,6 milioane de lei, ceea ce este de 5 ori mai puțin decât în anii 2018-2019. Și practic toți acești bani sunt recuperați din vânzarea ultimelor active care au mai rămas la cele trei bănci în proces de lichidare. Din banii furați nici anul trecut, nici anul acesta nu a fost recuperat nici un leu”, a adăugat politicianul.
Fostul Președinte a mai spus că, anul trecut, conform graficului de achitare a datoriilor față de BNM, Guvernul trebuia să achite 867,9 milioane de lei, dar a reușit să strângă doar 104,3 milioane de lei. Restul sumei de 763,6 milioane de lei a fost achitată din bugetul de stat(!). Asta înseamnă că banii care urmau să fie plătiți pentru majorarea pensiilor și salariilor au fost dați în contul miliardului furat. Și asta se întâmplă tot din cauza că nimeni în prezent nu se ocupă la modul serios cu recuperarea banilor furați.
„Situația, de fapt, e următoarea. Dacă până în anul 2020 o parte importantă a banilor achitați BNM erau din activele recuperate, atunci din 2021 banii sunt aproape integral plătiți din bugetul de stat, din contul pensiilor și salariilor noastre. Cu alte cuvinte, guvernarea PAS „recuperează” miliardul furat de la cetățeni tot cu bani din buzunarul cetățenilor.
Din momentul când am început să întoarcem datoria care în mod ilegal a fost pusă pe umerii cetățenilor, până în acest an din bugetul de stat au fost alocați aproape 5 miliarde lei, doar în anul curent aproape 1 miliard de lei vor fi achitați din bugetul de stat pentru acoperirea “jafului secolului”.
Cauza acestei situații rușinoase? Sunt cel puțin două cauze majore, legate între ele. Guvernarea se teme ca ancheta privind furtul miliardului să nu ajungă direct la unii demnitari înalți actuali, din ministere, din Parlament sau chiar din Președinție și din cercul apropiat lor.
A doua cauză majoră – de acest caz se ocupă un număr neînsemnat de procurori, care probabil pot fi numărați pe degete. Iar de dosarul politic “cazul Dodon” se ocupă tocmai 53 de procurori și anchetatori. Faceți concluzii, ce e mai important pentru actuala guvernare: să afle unde-i miliardul sau să înlăture un lider al opoziției?” – a mai spus Igor Dodon, adăugând: „Între timp, miliardul furat este recuperat din buget, din pensiile, salariile și ajutoarele financiare care trebuiau să fie mărite și să ajungă la cetățeni.”