[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon, după discuția cu Candu și Filip: „Avem poziții diferite la patru subiecte”
21 Februarie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Prim-ministrul, Pavel Filip și Președintele Parlamentului, Andrian Candu, au avut astăzi discuții în format trilateral, la Reședința de Stat, informează CURENTUL.

După aproximativ două ore de discuții, oficialii au făcut declarații de presă, în care au specificat că au fost discutate subiecte de actualitate.

Președintele RM, Igor Dodon, a declarat că, chiar dacă au poziții diferite, poate chiar diametral opuse pe mai multe subiecte, asta nu înseamnă că instituțiile statului nu trebuie să funcționeze.

„Am adus la cunoștința conducătorilor instituțiilor, poziția mea referitor la implementarea Acordului de Asociere cu UE. Sunt rezerve foarte mari la rezultatele implementării acestui acord, respectiv, am reiterat că dacă poporul sau majoritatea parlamentară va cere anularea Acordului – eu voi susține. Tot în acest context, le-am reiterat poziția, dar și am informat că pe data de 3-4 aprilie, intenționez la Chișinău să semnez acordul de colaborare cu Uniunea EuroAsiatică, acord care nu contravine altor acorduri”, a precizat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a menționat că, a informat despre inițiativa care va fi înaintată, în următoarele zile, pentru modificarea Constituției, pentru ca Președintele să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului.

Potrivit șefului statului, al treilea subiect a fost legea privind miliardul. „Reiterez și voi insista ca, cetățenii să nu plătească pentru recuperarea lui. Am venit cu acest mesaj către Parlament și sper că, odată cu deschiderea sesiunii, proiectul se va regăsi pe agenda parlamentară. Dacă nu – mergem la referendum. Un alt subiect – deschiderea oficiului NATO. Noi nu avem nevoie de acest oficiu în RM, voi pleda pentru închiderea lui. RM este țară neutră, deschiderea oficiului NATO este o provocare. Sunt patru subiecte în care noi nu avem poziții comune”, a enumerat Dodon.

Președintele RM a mai informat că un subiect este propunerea unei formule referitor la problema transnistreană. „Problema transnistreană poate fi rezolvată doar în formatul 5+2 și doar în condițiile în care toate instituțiile statului au o poziție comună. Am convenit să creăm o platformă de discuții și, în următoarele zile, vom delega câte un reprezentant. Din partea Președinției va fi Vasile Șova. Astfel, vom încerca să depistăm o formulă comună – cum ne mișcăm mai departe”, a informat Președintele.

Igor Dodon a mai spus că, în afară de aceasta, au discutat și alte subiecte sociale. „Sistemul de pensionare – am discutat că să găsim o formulă, astfel încât de la 1 aprilie indexarea pensiilor să fie mult mare decât în ultimii ani; agricultură – este un proiect de lege care încă nu a fost promulgat la Președinție despre Fondul de subvenționare în agricultură cu nu mai puțin de 2% din Bugetul de Stat. Eu voi semna această lege, dar voi insista să majorăm suportul pentru agricultori”, a conchis Președintele.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților