[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon: Astăzi am reuşit deturnarea definitivă a votului uninominal
5 Mai

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că, în ajunul Zilei Victoriei, a obținut o victorie importantă: „Sistemul uninominal, pe care Partidul Democrat l-a promovat cu atîta insistență în ultimele cîteva luni”, a căzut, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a declarat că astăzi a fost o zi grea.

„Noi cu toții am fost martori cum democrații au introdus votarea proiectului uninominal pe agenda ședinței parlamentare. Era evident că va urma un vot al majorității parlamentare și astfel proiectul uninominal va trece de prima lectură. Unica soluție realistă în acest caz, pe care am anticipat-o, a fost să venim cu un proiect de alternativă, care presupune un sistem de votare mixt, în care se păstrează votul proporțional, pe liste de partid, dar se organizează și alegeri pe circumscripții, în particular pentru diasporă și pentru regiunea transnistreană”, a precizat șeful statului.

Igor Dodon a explicat și ce s-a întîmplat la ședința Parlamentului. „Deputații din Partidul Democrat și aliații lor din Coaliția majoritară au votat proiectul uninominal cu 52 de voturi. Însă la insistența socialiștilor, a fost supus votului și proiectul votului mixt. Acest proiect a întrunit o susținere mult mai largă din partea deputaților – 74 de voturi. Ceea ce dovedește că mulți deputați au înțeles importanța compromisului în procesele politice de însemnătate națională”, a spus el.

Totodată, șeful statului a explicat ce urmează acum. „Conform tuturor procedurilor legale, reiese că Parlamentul va examina pentru a doua lectură nu votul uninominal, ci conceptul votului mixt. Tot conceptul votului mixt va fi prezentat Comisiei de la Veneția. Decizia Comisiei va pune punctul pe i. Atunci va fi clar: fie trece votul mixt, fie nu se va produce deloc reforma electorală.

În ambele cazuri, avem de cîștigat. Fiindcă în ambele cazuri înseamnă că nu a trecut votul uninominal. Sistemul uninominal, promovat insistent de Partidul Democrat, are acum șanse minimale de a trece mai departe. La modul practic, noi astăzi am reușit să-l deturnăm definitiv. Acesta este un succes al nostru comun, al fracțiunii socialiștilor, al cetățenilor, inclusiv al societății civile. Repet, este foarte important, este vital că azi am dejucat planul majorității parlamentare și am blocat trecerea uninominalului. Votul mixt a întrunit mai multe voturi decît uninominalul”, a punctat Dodon.

În context, Igor Dodon a menționat că despre următoarele acțiuni o să informeze în zilele care urmează.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților