[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon a tras linie în urma întrevederii cu Krasnoselski
30 Martie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi cea de-a doua întâlnire cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, informează CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon a declarat că discuția de astăzi poate fi grupată în trei pachete de întrebări.

„Unu –soluționarea problemelor concrete, cu care se ciocnesc locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. După întrevederea noastră de data trecută, au fost întreprinși câțiva pași concreți și anume: simplificarea procedurii de trecere pentru cetățenii RM aflați în dreapta Nistrului și doresc să meargă în regiunea Transnisteană, buna funcționare a școlilor cu predare în limba de stat care se afă în Transnistria. Astăzi, Vadim Krasnoselski mi-a înmânat lista a 10 funcționari pe numele cărora au fost oprite sau anulate dosarele penale, care anterior au fost deschise. Am rezolvat și problema legată de accesul cetățenilor la terenurile aflate după traseul Dubăsari”, a informat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că al doilea pachet de discuții ține de punctul de tercere Pervomaisk–Cuciurgan.

„Krasnoselski și-a exprimat îngrijorarea că, în urma amplasării acestui punct, ar avea de suferit bugetul regiunii Transnistrene, agenții economici și persoanele fizice. Am luat act de aceste îngrijorări, le-am ascultat opinia și am luat decizia ca experții din Aparatul Peședintelui, pe parcursul următoarelor săptamâni să facă o evaluare a posibililor riscuri economice și dacă e necesar – vom propune și soluții ca agenții economici, persoanele fizice să nu aibă de suferit”, a punctat Dodon.

Șeful statului a mai spus că al treilea grup de discuții se referă la lansarea unor inițiative de proiecte economice de infrastructură, inclusiv comune.

„În acest sens, am convenit la două proiecte. Unu –  ne vom adresa împreună către donatori cu propunerea de a susține, inclusiv financiar, reabilitarea a două trasee internaționale: M14 și M 21. Doi – să depunem eforturi pentru a depista surse, proiecte, inclusiv cu impact pozitiv ecologic pentru a salva râul Nistru”, a adăugat șeful statului.

Igor Dodon şi-a exprimat speranța ca, cel târziu, în luna mai să aibă o nouă întrevedere, cu noi rezultate.

Andriana Cheptine  

Inapoi la arhiva noutaților