[ X ]
[ X ]
[ X ]
DOC//În R. Moldova va avea loc un nou Recensământ al Populației. Biroul Național de Statistică demarează pregătirile!
8 August

În R. Moldova va avea loc un nou Recensământ al Populației și Locuințelor. În vederea pregătirii de acesta, Biroul Național de Statistică propune instituirea Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și Locuințelor, transmite CURENTUL.

BNS a elaborat un proiect de hotărâre, ce urmează a fi aprobat de Guvern, care este suspus dezbaterilor pe www.particip.gov.md.

În nota informativă se spune că, conform recomandărilor ONU, recensămintele se organizează o dată la 10 ani. Runda mondială 2020 cuprinde o serie de obiective și activități inter-conexe, menite să asigure că statele membre organizează cel puțin un recensământ agricol în perioada 2016-2025 și un recensământ al populației și al locuințelor în perioada 2015-2024.

„Republica Moldova, în cadrul Rundei mondiale 2010, a efectuat Recensământul General Agricol în anul 2011 și Recensământul Populației și Locuințelor în anul 2014. Conform recomandărilor internaționale, organul central responsabil de desfășurarea recensămintelor este oficiul național de statistică, ceea ce este stipulat în actele legislative și normative naționale pentru ambele recensăminte”, spun cei de la BNS.

Ei afirmă că, efectuarea unui recensământ necesită planificare și realizarea unui șir de activități cu cel puțin 4-5 ani înainte de anul desfășurării recensământului.

„Conform recomandărilor ONU, o primă etapă în pregătirea ambelor recensăminte este instituirea mecanismelor de coordonare și monitorizare a etapelor de pregătire și desfășurare a acestor recensăminte. În acest context, Biroul Național de Statistică propune instituirea Comisiei naționale pentru recesăminte, care va fi responsabilă de stabilirea perioadei de efectuare a recensămintelor, examinarea proiectelor de acte legislative și normative cu privire la organizarea şiefectuarea recensămintelor,examinareabugetelor și a surselorde finanțare pentru acoperirea cheltuielilor necesare efectuării recensămintelor, etc.”, spun autorii.

Proiectul hotărârii prevede aprobareacomponenței nominale și a regulamentului cu privire la activitatea comisiei, care stabilește obiectivul, atribuţiile, drepturile, precum şi modul de funcţionare a Comisiei naţionale pentru recensăminte.

Cristina Pendea 

Inapoi la arhiva noutaților