Programul privind tranziția la televiziunea digitală a fost prezentat de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor membrilor Guvernului, transmite CURENTUL.
Potrivit raportului, printre cele mai importante rezultate obținute se numără lansarea primului multiplex digital ce acoperă până la 80% din populație. În prima etapă, multiplexul A include 8 programe TV care vor emite în semnal digital terestru: TV Moldova1, Prime TV, TVR Moldova, Canal 2, Canal 3, Publica TV, N4, Accent TV.
Alți 7 radiodifuzori cu licențe de difuzare în Multiplexul A – Agro TV, Jurnal TV, TV7, ITV, Regional TV, Super TV și CTC – urmează să fie incluși în pachet imediat ce vor încheia contractele de prestare a serviciilor cu furnizorul multiplexului și vor asigura transportarea semnalului programului TV până la echipamentul de multiplexare.
În prezent, se efectuează lucrări de testarea a funcționalității Multiplexului B, cu rata de acoperire de 65 la sută din populația țării.
Datele din raport subliniază faptul că a fost atinsă rata de acoperire cu semnal digital a teritoriului de circa 70% și, respectiv, circa 85% la sută din populația țării.
De asemenea, în perioada de raportare, a fost promovat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii comunicațiilor electronice, care conține prevederi speciale ce se referă la implementarea televiziunii digitale.
Pe lângă acțiunile menționate mai sus, Guvernul urmează să aprobe modificările la Programul privind tranziția la televiziunea digitală terestră. Proiectul are ca scop sporirea eficienței utilizării spectrului de frecvențe radio, precum și diminuarea costurilor de emisie per difuzor, ceea ce va deveni posibil datorit implementării standardului de compresie H.265. În același context, este prevăzută posibilitate utilizării a 10 din cele 21 alocări regionale, pentru crearea a 2 rețele de televiziune digitală cu acoperire națională, ceea ce va spori interesul pentru frecvențele respective a potențialilor investitori.
Republica Moldova și-a asumat obligația de tranziție la televiziunea digitală terestră prin semnarea Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră „Geneva-2006”. Conform modificărilor la Codul Audiovizualului aprobate de Parlament, tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală terestră urmează să fie realizată până la sfârșitul anului 2017.
Cristina Parfeni