[ X ]
(DOC) Planul de acțiuni pentru reintegrarea străinilor în R. Moldova – supus consultărilor
13 August

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune spre consultări publice privind Planul de acțiuni pentru anii 2019-2020 privind integrarea străinilor în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

„Proiectul în cauză reprezintă un răspuns la necesitatea de asigurare a respectării drepturilor străinilor aflați legal pe teritoriul Republicii Moldova, de consolidare în continuare a mecanismelor de includere în activități de integrare prin care persoanele își pot exercita drepturile şi libertățile legale, articula interesele, respecta obligațiile şi atenua diferențele; asigurarea implementării uniforme a cadrului legal în domeniul integrării străinilor pe întreg teritoriul țării, precum și asigurarea transparenței activității statului în procesul de integrare a străinilor.

Implementarea acestui Plan va contribui la crearea și dezvoltarea condițiilor ce asigură accesul străinilor la educație și la cursuri de studiere a limbii române; accesul la piața forței de muncă, la asistență socială, la servicii medicale, precum și la asigurări sociale”, se spune în nota informativă a MAI.

Prin proiectul în cauză se propune aprobarea unui plan de acțiuni complex, destinat să faciliteze integrarea străinilor și să reducă riscurile excluziunii sociale a acestora, să înlesnească activitatea autorităților publice în planificarea realizării activităților de integrare, să sporească antrenarea structurilor locale, să asigure implementarea uniformă a cadrului legal în domeniul integrării străinilor pe întreg teritoriul țării, inclusiv, prin implicarea autorităților publice locale și a societății civile, precum și asigurarea transparenței cu privire la nivelul de implicare a statului în promovarea activităților de integrare.

Biroul migrație și azil al Ministerului Afacerilor Interne este autoritatea responsabilă de coordonarea procesului de integrare a străinilor pe teritoriul Republicii Moldova. Conform datelor statistice deținute de autoritatea competentă pentru străini, în perioada anului 2018 a fost acordat și prelungit dreptul de ședere provizorie la 7 321 de străini, numărul acestora fiind în creștere cu 7% față de anul 2017 (6 858 persoane). Pe parcursul anului 2018 au fost informați/consiliați 560 de străini.

În activități de integrare au fost incluși titulari ai dreptului de ședere pentru reîntregirea familiei (China, Federația Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Surinam, Libia, Turcia), titulari ai dreptului de ședere în alte scopuri (Elveția), titulari ai dreptului de ședere permanent (Ucraina), apatrizi recunoscuți şi beneficiari de protecție umanitară (Afganistan, Azerbaidjan, Siria).

Prezentul proiect va necesita cheltuieli din bugetul de stat în vederea desfășurării activităților de integrare stabilite pentru fiecare autoritate publică în limita bugetului lor destinat activităților de integrare. Totodată, unele activități vor fi realizate cu suportul partenerilor de dezvoltare, inclusiv, prin atragerea surselor externe de finanțare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților