Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu fundația germană „Hanns Seidel”, au elaborat un Ghid, care are drept scop promovarea gândirii critice a tinerilor în raport cu politicienii, transmite CURENTUL.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea unei societăți unite prin stimularea conștientizării, dezvoltării gândirii critice și a culturii politice”.
Ghidul conține trei capitole mari, care elucidează atât aspecte teoretice ale problematicii, cât și exemple din experiența Republicii Moldova, dar și cea externă. Scopul publicației este dezvoltarea gândirii critice, prin aprofundarea cunoștințelor în domeniul democrației, a statului de drept, sistemului politic, dar și a manipulării și propagandei prin intermediul mass-media.
Primul capitol al Ghidului, intitulat „Republica Moldova – de la vectori geopolitici la un stat de drept”, prezintă o analiză a principiilor și valorilor fundamentale ale democrației, rolul celor trei puteri constituționale de la noi din țară, efectele discursului public bazat pe vectori geopolitici, dar problemele principale pentru democrația și statul de drept în Republica Moldova.
În cel de-al doilea capitol, autorii analizează sistemul politic al Republicii Moldova, stânga și dreapta politică – geopolitica versus valorile politice adevărate, evoluția luptei politice în Republica Moldova, precum divizarea societății pe criterii de etnie.
Al treilea capitol, cu titlul „Mass-media: de la o presă controlată politic la una liberă”, prezintă un studiu privind independența mass-media, propaganda și manipularea în presă, cum poate fi deosebită o informație veridică de una falsă, cine și cum manipulează mass-media, dar și în ce condiții mass-media din Republica Moldova poate fi liberă și profesionistă.
Ghidul va fi distribuit în mai multe localități din țară și va avea drept scop consolidarea societății prin asigurarea tinerei generații cu resurse educaționale în domeniul politic. De asemenea, acesta va fi folosit și în cadrul training-urilor, pe care IPRE le va organiza pe parcursul acestui an în regiunile rurale ale țării. În training vor fi implicați membri ai organizațiilor neguvernamentale, activiști civici, profesori și cetățeni social-activi din localitățile Republicii Moldova, iar cei mai buni participanți vor fi responsabili, împreună cu experții IPRE, de replicarea trainingului, pe parcursul anului 2017, la nivel regional.
Totodată, de săptămâna viitoare, IPRE va da start difuzării unui set de filmulețe, în cadrul cărora experții vor explica tinerilor rezumativ subiectele din ghid, și vor face recomandări privind aprecierea critică a proceselor politice din țară.
Menționăm că prezentul Ghid este unul apolitic, iar opiniile reflectate în prezentul raport aparțin autorilor și nu reflectă opinia Fundației Hanns Seidel și a Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.
Proiectul „Consolidarea unei societăți unite prin stimularea conștientizării, dezvoltării gândirii critice și a culturii politice” este finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe în baza unei decizii a Bundestag-ului German.
Cristina Parfeni