[ X ]
[ X ]
[ X ]
(DOC) Iată cum va fi marcată Ziua Națională a Culturii 2017 în țară
13 Ianuarie

Ministra Culturii, Monica Babuc, a făcut o retrospectivă a principalelor acțiuni ale Ministerului Culturii în anul 2016, activitatea căruia s-a axat cu precădere pe realizarea obiectivelor cheie ale Strategiei de Dezvoltare a Culturii „Cultura 2020”, principalul document strategic în domeniu, care își propune transformarea culturii într-o prioritate națională, transmite CURENTUL.

Începând cu anul 2013, în Republica Moldova este marcată la data de 15 ianuarie Ziua Națională a Culturii. Cu acest prilej, Ministerul Culturii în comun cu instituţiile din subordine, dar și direcțiile raionale de cultură, organizează multiple evenimente culturale care includ expoziții și ateliere de creație, spectacole literar-muzicale și dramatice, precum și depuneri de flori și omagii aduse marelui poet național Mihai Eminescu.

Vineri, 13 ianuarie, Ministerul Culturii organizează festivitatea de decernare a premiilor Galei Festivalului național al tinerelor talente „Moldova creativă-25” – elevi ai școlilor de artă din țară, laureați ai mai multor concursuri naționale și internaționale.

Luni, 16 ianuarie, începând cu ora 17:00, la Palatul Republicii se va desfășura Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei (balet), artelor plastice, biblioteconomiei, mass-media, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2016. Laureați Premiilor Ministerului Culturii din acest an sunt: regizorul Alexandru Cozub; scriitorul Mihai Cimpoi; dirijorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”, Petre Neamțu; instrumentistul Alex Calancea; pictorița Elena Karacențeva; regizorul Valeriu Jereghi; directoarea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Edineț, Raisa Iaroțchi; directoarea Bibliotecii „Vasile Alecsandri” din Telenești, Maria Furdui; balerina Anastasia Homițcaia; publicistul Nicolae Roibu, precum și Ambasada României la Chișinău.

Menţionăm că, Ziua Naţională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii.


Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților