Anul bugetar 2016 va intra în istorie prin aprobarea foarte târzie a bugetului, tocmai în luna iulie 2016. La doar o lună de la aprobare, în septembrie, bugetul a avut nevoie de o revizuire substanțială prin diminuarea cheltuielilor cu circa 2 miliarde lei, transmite CURENTUL.
Această diminuare a fost cauzată de reducerea drastică a veniturilor din granturile externe pentru suport bugetar (1,6 miliarde lei) și datorită diminuării încasărilor unor taxe față de nivelul planificat. Însă, într-o perioadă la fel de scurtă, pe 25 noiembrie curent, Guvernul vine cu un alt proiect de modificare a bugetului, de data această pentru a valorifica resursele adiționale, de circa 330 milioane de lei, ce se așteaptă a fi încasate din taxe până la sfârșitul anului.
În rezultatul acestor două modificări, cele mai mari reduceri au fost efectuate în sectorul energetic, drumuri și subvenții.
În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016, în principal ca rezultat al convertirii garanțiilor de stat acordate BNM, a sporit semnificativ datoria de stat, ajungând la 50,2 miliarde lei sau circa 37,9% din PIB.
În luna octombrie 2016, Guvernul a rectificat bugetul de stat pentru anul 2016 prin reducerea veniturilor cu 6,6% și cheltuielilor cu 5,5% sau 2065,9 milioane de lei, respectiv deficitul bugetar a rămas același.
Necesitatea acestei rectificări a fost dictată în principal de nivelul redus al încasărilor față de cele planificate din granturi (suport bugetar) și din TVA. Această rectificare a avut scopul principal de a menține deficitul Bugetului Public Național în limitele a 3,2% din PIB. De altfel, aceasta fiind și o condiție prevăzută în a Memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internațional în octombrie 2016.
De asemenea, la 25 noiembrie curent, Ministerul Finanțelor a expediat Guvernului o nouă propunere de modificare a bugetului de stat. Conform Notei informative anexate, aceasta are ca scop valorificarea mijloacelor financiare adiționale obținute în rezultatul creșterii încasărilor din TVA și din taxele de import. Astfel, această rectificare prevede o majorare a veniturilor și cheltuielilor cu suma de 328,5 milioane de lei. La cheltuieli se propune: majorarea cu 224,3 milioane de lei a transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat, dintre care cu 218,9 milioane de lei pentru acoperirea deficitului bugetar, majorarea cu 103,2 milioane de lei a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale, dintre care 100,0 milioane de lei – pentru nivelarea posibilităților financiare.
Ambele modificări ale bugetului au rezultat în diminuarea veniturilor și cheltuielilor cu 1737 milioane de lei și un deficit de 4182,8 milioane de lei.
La venituri, reducerea totală a fost obținută în cea mai mare parte în rezultatul diminuării încasărilor din Granturi cu 1597 milioane de lei și din TVA cu 613,4 milioane de lei, precum și din majorarea veniturilor din impozitul pe venit cu circa 270 milioane de lei și din taxele pe comerțul exterior cu 139,4 milioane de lei.
De asemenea, au fost efectuate un șir de alte ajustări cu impact mai mic (ex: -36,3 mil. lei la accize, +40 mil. lei din dividende, etc.).
Cristina Parfeni