Programul guvernamental Diaspora Engagement Hub a susținut, până în prezent, 66 de proiecte ale diasporei Republicii Moldova, transmite CURENTUL.
În cadrul programului guvernamental de granturi tematice DIASPORA ENGAGEMENT HUB (DEH), destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare, inclusiv asociațiilor și grupurilor de inițiativă au fost finanțate 66 de proiecte ale diasporei, depuse în perioada 12 februarie 2016 – 23 mai 2017.
Scopul programului DEH este de a susține moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei în Republica Moldova. Programul guvernamental DEH este implementat de Biroul Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova (OIM), în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
În cadrul programului DEH au fost deschise – în perioada menționată – șase subprograme pentru care membrii diasporei au depus 209 propuneri de proiecte. Acestea au fost evaluate o dată la două luni, de către o comisie formată din reprezentanți ai BRD și OIM Moldova.
PROIECTE DE CROWDFUNDING ALE DIASPOREI
2 granturi a câte 1.500 CHF au fost acordate membrilor diasporei pentru susținerea utilizării platformelor de crowdfunding (naționale și internaționale) în scopul implementării proiectelor cu impact social și caracter durabil. Conform principiului de „matching grants”, suma grantului este transferată (cu titlu condiționat) la finalizarea cu succes a campaniei de crowdfunding și colectarea adițională prin intermediul acestui instrument de finanțare a unei sume minim echivalente grantului.
ABILITAREA FEMEILOR DIN DIASPORĂ
6 granturi a câte 5.000 CHF, și unul de 4000 CHF au fost oferite membrilor diasporei pentru implementarea proiectelor orientate spre abilitarea socială, civică, juridică și economică a femeilor din diasporă.
PARTENERIATE TEMATICE REGIONALE
10 granturi a câte 5.000 CHF au fost acordate asociațiilor din diasporă pentru desfășurarea diferitor acțiuni cu caracter socio-economic regional, comunitar, educațional și de sănătate care sunt implementate, atât în țară cât și în țările de destinație, de un grup de inițiativă, compus din cel puțin două asociații din diasporă din minimum două țări și un ONG din Republica Moldova.
REÎNTOARCEREA PROFESIONALĂ A DIASPOREI
18 granturi a câte 2.000 CHF au fost oferite profesioniștilor din diasporă cu scopul de a încuraja transferul de capital uman și experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova, în urma parteneriatului și în beneficiul autorităților publice centrale, locale, mediului asociativ sau academic din țară, prin intermediul reîntoarcerii profesionale pe termen scurt (2 săptămâni – 2 luni).
PROIECTE INOVATOARE ALE DIASPOREI
15 granturi a câte 4.000 CHF au fost oferite membrilor diasporei pentru implementarea în Republica Moldova a unor proiecte și activități cu caracter inovator din diferite domenii, bazate pe transferul de cunoștințe, experiențe și bune practici internaționale.
CENTRE EDUCAȚIONALE ÎN DIASPORĂ*
10 granturi a câte 3.500 USD au fost oferite asociațiilor (ONG) pentru crearea sau dezvoltarea centrelor educaționale în vederea realizării activităților educaționale planificate până în iunie 2017, de care vor beneficia copiii din diasporă.
GRUPURILE DE EXCELENȚĂ ALE DIASPOREI* (GED) este un nou program destinat cetățenilor Republicii Moldova de peste hotare, cu scopul de a crea un mecanism de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și experți înalt calificați din diasporă pe cinci domenii prioritare* pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Membrii GED au fost selectați în urma unui concurs de CV-uri și proiecte de propuneri de politici publice pentru cele cinci domenii prioritare. Fiecare GED va fi format din doi experți, cetățeni ai Republicii Moldova de peste hotare, care până în luna august 2017 vor elabora și prezenta împreună cu reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale (consilieri ai Prim-ministrului) inițiative/propuneri de politici publice. Propunerile de politici elaborate de membrii GED vor fi prezentate în cadrul Zilelor Diasporei 2017.
*Domeniile prioritare ale GED: 1. Social; 2. Economic; 3. Mediu. Ecologie, Dezvoltare rurală; 4. Justiție; 5. Societate civilă. Programul
DIASPORA ENGAGEMENT HUB nu se va limita la cele 66 de granturi acordate. Mizând pe buna colaborare cu partenerii de dezvoltare și pe implicarea diasporei, pe parcurs, numărul subprogramelor și al granturilor va crește. În prezent, în cadrul DEH este deschis programul Grupurile de excelență ale Diasporei.
Cristina Parfeni