[ X ]
(DOC) Ce norme sanitare trebuie să respecte taberele de odihnă
14 Iunie

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) propune spre consultare publică proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la normele sanitare pentru taberele de odihnă și întremare a sănătății copiilor, indiferent de forma de proprietate şi apartenenţă, transmite CURENTUL.

Proiectul se extinde asupra taberelor care sunt în construcţie, reconstrucţie şi pentru cele în proces de proiectare.

Potrivit documentului, până la sosirea copiilor în tabere de odihnă, o comisie specială constituită din reprezentanţii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP),Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Agenția pentru supraveghere tehnică, Autorităților publice locale şi organizaţiei sindicale și alte organe abilitate verifică gradul ei de pregătire pentru funcţionare şi întocmeşte actul de recepție.

Clădirile taberelor de odihnă au cel mult două etaje. În clădirea taberei trebuie să fie incluse următoarele grupe de încăperi:

a) antreu şi săli de primire;

b) dormitoare;

c) blocuri sanitare.

Pentru fiecare echipă se prevede un anumit set de încăperi:

a) dormitoare 3,5 – 4 m2 pentru un loc (până la 10 paturi);

b) blocuri sanitare: lavabouri cu lavoare (1 robinet la 8 copii), căzi pentru picioare (1 pentru 12 copii), un scaun de WC-u pentru 15 fete şi un scaun şi un pisoar pentru 20 de băieţi, duşuri (un duş pentru 20 de copii) şi cabine igienice pentru fete (1 pentru 2 echipe);

c) vestibul, garderobe (vestiarul) cu camera pentru păstrarea valizelor, spălătoria;

d) verandă pentru odihnă.

Temperatura aerului din dormitoare trebuie să fie cel puţin 18°C şi în saloanele izolatorului – 20°C. Se interzice utilizarea convectoarelor cu gaz pentru încălzirea încăperilor şi a cazangeriilor amplasate în incinta clădirilor sau alipite de ele.

Ferestrele dormitoarelor se dotează cu instalații protectoare de insecte, de soare sau draperii.

În blocurile locative a copiilor se creează condiții de uscare a hainelor, încălțămintei, spălat și călcat.

În WC – ee trebuie să fie coșuri pentru gunoi, suporturi pentru hârtie igienică, săpun lichid, șervețele de unică folosință sau uscătoare electrice.

Clădirile taberei trebuie să fie proiectate, ţinând cont de accesul tuturor categoriilor de copii, inclusiv al celor cu dificultăți locomotorii, de văz și alte afecțiuni.

Ce alte prevederi sunt incluse în proiect, vedeți mai jos:

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților