[ X ]
(DOC) Apel public către Parlament din partea Promo – LEX. Sunt vizați membrii CEC
11 Iulie

Asociația Promo – LEX atrage atenția Parlamentului asupra necesității, în mod urgent, de a desemna și confirma noii membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) în corespundere cu termenii legali stabiliți în Codul electoral, transmite CURENTUL.

În cadrul unui Apel Public, Promo – LEX subliniază că, în contextul alegerilor locale generale stabilite pentru 20 octombrie 2019, tergiversarea procedurilor de organizare și desfășurare a scrutinului, poate produce stări de riscuri și incertitudine ce pot afecta calitatea și integritatea procesului electoral,

Promo – LEX consideră că, CEC-ului (membrilor Comisiei și angajaților autorității) trebuie să-i fie asigurate condiții propice de activitate, or funcționalitatea internă și realizarea atribuțiilor de către autoritate în lipsa conducerii este una foarte incertă.

„Comisia Electorală Centrală este autoritatea specializată în domeniul electoral, responsabilă de organizarea și desfășurarea alegerilor în Republica Moldova. Funcționalitatea Comisiei este decisivă pentru calitatea și integritatea procesului electoral dar și încrederii în rezultatele acestuia. Potrivit prevederilor legale curente, Comisia este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Președintele Republicii Moldova, ceilalți 8 membri sunt desemnați de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

În perioada 28 iunie–4 iulie 2019 trei membri ai Comisiei – Iurie Ciocan, Alina Russu și Rodica Ciubotaru au demisionat din funcția de membru CEC. Subliniem că Alina Russu a exercitat funcția de președintă, iar Rodica Ciubotaru de vicepreședintă. În acest fel Comisia a rămas fără conducere, fapt ce afectează mult funcționalitatea instituției, inclusiv din perspectiva calității de ordonator a mijloacelor financiare alocate Comisiei de la bugetul de stat. În data de 5 iulie 2019 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectele de hotărâre privind încetarea calității de membru a CEC pentru persoanele nominalizate.

În acest sens, subliniem că potrivit art. 20 alin. (5) din Codul electoral în cazul încetării, înainte de expirarea mandatului, a calității de membru al CEC, autoritatea respectivă (în cazul nostru Parlamentul), în termen de 10 zile, desemnează, și tot Parlamentul confirmă un nou membru pentru durata neexpirată a mandatului predecesorului. În condițiile în care toți cei 3 membri care au demisionat, au fost desemnați de Parlament, legislativul este autoritatea ce urmează să desemneze până în data de 15 iulie 2019, inclusiv, noi membri ai Comisiei. Ținând cont, că Președintele Republicii Moldova, a remis spre reexaminare Parlamentului legea nr. 56 din 18.06.2019 cu privire la modificarea și completarea articolului 20 Cod electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, și constatării oportunității revizuirii mecanismului de numire și demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale, precum și a mandatului acestora în cadrul instituției, este imperios necesară și examinarea acestor aspecte de către forul legislativ”, se spune în Apel.

În acest sens, Asociația Promo-LEX vine cu propuneri de modificare a legislației electorale:

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților