Doar 4 partide politice (14,28%) dintre cele 28 care au beneficiat de subvenții de la bugetul de stat în primul semestrul al anului 2022 au raportat utilizarea resursele financiare cu destinație specială pentru acțiuni de promovare și încurajare a participării femeilor și tinerilor în procesele politic și electoral în limita de 10% și 20% stabilite de legislație.
Potrivit normelor legale, fiecare dintre partidele politice care beneficiază de alocații de la bugetul de stat, va utiliza 20% din alocațiile anuale pentru promovarea și încurajarea participării femeilor în procesele politic și electoral, iar 10% din alocațiile anuale vor fi utilizate pentru promovarea și încurajarea tinerilor în procesele politic și electoral. În cazul partidelor politice în care există organizații ale femeilor și ale tinerilor, aceste fonduri vor fi gestionate de organizațiile în cauză.
Astfel, în primul semestru al anului 2022, 28 de partide politice, din cele 55 înregistrate la Agenția Servicii Publice, au beneficiat de subvenții de la stat în valoare totală de peste 19,3 mln. lei.
Conform rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor prezentate la CEC pentru primele 6 luni ale anului 2022, doar patru partide politice au respectat prevederile legii și au raportat cheltuieli ce au depășit cota procentuală stabilită în scopul promovării participării femeilor și tinerilor în procesul politic și electoral:
Alte 10 partide politice au declarat cheltuieli mai puține decât cota procentuală stabilită:
Totodată, 14 partide politice nu au respectat această cotă și nu au declarat cheltuieli în acest scop:
Comisia Electorală Centrală informează că, partidele politice care nu au atins cotele speciale de 10% și, respectiv, 20% prevăzute de lege, au posibilitatea să recupereze carențele și să atingă aceste cote în al doilea semestru din 2022.
Comisia atrage atenția că, dacă aceste norme nu vor fi respectate sau sursele financiare prevăzute pentru promovarea participării femeilor și tinerilor în procesul politic și electoral vor fi utilizate în alte scopuri, va fi examinată oportunitatea inițierii proceduri contravenționale. Pedeapsa pentru aceste încălcări este în mărime de la 180 la 300 unități convenționale și se aplică persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul partidului politic.
Rapoartele financiare ale partidelor politice sunt plasate pe pagina oficială a Comisiei – www.cec.md , la rubrica „Finanțarea partidelor prin Control financiar”.