Dmitri Torner, expert, om de afaceri, spune că crizele energetice, cu care se confruntă Republica Moldova, au devenit atât de frecvente încât tind să se transforme deja într-o obişnuinţă. Într-o postare pe contul său de Facebook, el notează că, „de fiecare dată când Republica Moldova ajunge în pragul unei noi crize energetice, nu se ştie de ce, dar mai toate discuţiile se duc despre politică sau despre geopolitică, şi, din păcate, se aud prea puţine abordări profesioniste”.
„Acum, Moldova este în pragul unei noi posibile crize energetice şi acest lucru reiese clar din declaraţiile ce se fac la temă, inclusiv de către factorii decizionali. Urmăresc cu mare atenţie toate declaraţiile şi replicile şi acestea se reduc în mare parte la acuzaţii şi solicitări de ordin politic, reflecţii de ordin geopolitic, pronosticuri privind posibile urmări politice ale unei noi crize energetice, îndemnuri privind necesitatea revizuirii sau restabilirii unor relaţii geopolitice etc. Dar nu am auzit pe nimeni să se întrebe: Dar ce se mai aude de Strategia Moldova energetică 2050, adoptată acum doi ani? De ce nimeni nu se întreabă ce acţiuni au fost făcute în aceşti doi ani? Cu cât a avansat Republica Moldova în asigurarea securităţii sale energetice. urmând respectivul document? Care sunt acţiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare, urmând abordarea strategică care există la nivel de ţară? În ce măsură e necesară o revizuire a Strategiei respective, în lumina evenimentelor din ultimii doi ani, dar şi a noilor tendinţe ce se prefigurează etc.? Sincer, niciodată nu am înţeles de ce documentele ce se adoptă la nivel de stat în Republica Moldova (multe, de altfel, destul de bune) merg în paralel cu acţiunile concrete ce se întreprind. Nu e clar de ce nu e conştientizat faptul că un document trebuie să fie baza acţiunilor de ordin practic ce trebuiesc întreprinse. În caz contrar, oricât de bune nu ar fi strategiile pe care le adoptăm, dacă nu sunt acoperite de acţiuni de ordin practic, nimic nu se va schimba în bine”, consideră Dmitri Torner.
În opinia sa, este straniu că nu se studiază deloc experienţa altor ţări în domeniul securităţii energetice pentru a putea fi preluate practicile şi modelele sau măcar elementele relevante ale acestora în contextul situaţiei din Republica Moldova.
„Eu nu o dată am spus că sunt adeptul modelului austriac de dezvoltare şi consider că factorii decizionali din Republica Moldova trebuie să-l studieze cu mare atenţie. Or, Austria este lider mondial la capitolul hidroenergie, lider european la capitolul resurse regenerabile, o ţară cu o bogată experienţă în obţinerea de beneficii din tranzitul resurselor energetice, unul din liderii mondiali în implementarea know-how-urilor în domeniul energetic etc. Desigur, nu tot ce ţine de securitatea energetică a Austriei e valabil şi pentru Moldova (şi resursele sunt diferite, dar şi poziţionarea geografică), dar multe lucruri pot fi preluate şi merită să fie studiate”, declară omul de afaceri.
Torner mai spune că, „oamenii nu pun presiune (în sens pozitiv) pe factorii decizionali (şi nu contează ce partid a fost sau este la guvernare) şi nu le cer abordări profesioniste (gen, implementarea cu stricteţe a strategiilor bune adoptate anterior sau studierea celor mai bune exemple în plan internaţional cu ulterioara transpunere la nivelul Republicii Moldova) pentru că nu sunt informaţi suficient despre starea reală a lucrurilor în plan regional şi mondial”.
„Mai mult ca atât, deseori oamenii sunt induşi în eroare că problema energetică poate fi soluţionată o dată şi pentru totdeauna în contul geopoliticii. Dar oamenilor nu li se spune că Uniunea Europeană, fiind a doua ca mărime economie a lumii, consumă o cincime din energia produsă la nivel mondial, însă are prea puţine rezerve proprii. Astfel, UE importă circa 53% din petrolul pe care-l foloseşte, 66% – din gazele naturale utilizate etc. Am adus acest exemplu nu pentru a atenta la procesul de integrare europeană, care, cu siguranţă, trebuie să continue, dar pentru a combate falsurile promovate public în acest context de unii care fie singuri nu cunosc situaţia reală, fie cu bună ştiinţă induc în eroare oamenii”, mai afirmă expertul.
Totodată, Torner menționează că, securitatea energetică a Republicii Moldova trebuie abordată strict din punct de vedere profesional, iar tangenţele politice şi geopolitice nu trebuie să-şi aibă locul. „ Dacă vom înţelege acest lucru şi vom acţiona corespunzător, atunci multe din problemele cu care ne confruntăm în prezent şi au o relevanţă oarecare în contextul securităţii energetice, vor dispărea de la sine ”, conchide el.