Blocul „UNIREA”, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a anunțat despre amânarea discuțiilor cu privire la constituirea unei singure entități politice unioniste pentru următoarele alegeri din Republica Moldova, însă, potrivit spuselor, formatul va fi păstrat și va mobiliza cetățenii în continuare, informează CURENTUL.
Președintele Partidului „Democrația Acasă”, membrul blocului „UNIREA”, Vasile Costiuc, a oferit mai multe detalii cu privire la decizie. „Inițiativa noastră de a constitui un bloc politic, care să se transforme într-un bloc electoral pentru viitoarele alegeri, care nu știm când vor fi, s-ar dovedi a fi cea mai eficientă. Dacă discutăm astăzi despre fuziuni ale unor partide și transformarea a 3-5 entități politice, care se declară pro-românești, într-o singură entitate politică, s-ar putea să trezească animozități sau anumite lucruri care nu ne-ar putea permite să participăm eficient într-o campanie electorală. De aceea, am decis împreună cu toți colegii că discuțiile despre constituirea unei singure entități politice vor fi amânate, ceva mai târziu, dar pentru a demonstra că suntem o unitate – vom păstra acest format și vom mobiliza în continuare cetățenii pe această platformă ca să avem șanse mai mari”, a precizat Costiuc.
În același timp, membrii blocului s-au referit la procesul de negociere cu partidele unioniste din Republica Moldova.
Vicepreședinta Partidului Liberal Reformator, Tatiana Potîng, a vorbit despre dialogul cu Partidul Acțiunea Democratică (PAD) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). „Ambele partide au reacționat pozitiv cu privire la unificarea forțelor unioniste. PLDM-ul urmează să mai poarte discuții cu colegii lor din organizațiile teritoriale ca să vadă exact modalitatea de aderare sau cooperare cu Blocul „UNIREA”. PAD-ul a venit cu un răspuns oficial, mai exact – cu propunerea de fuzionare a partidelor politice. La rândul nostru, suntem dispuși să examinăm orice modalitate de consolidare a forțelor unioniste”, a declarat Potîng.
Preşedintele asociaţiei Unirea-ODIP, Vlad Bileţchi, a vorbit despre negocierile cu Partidul Liberal (PL). „Sunt părți la care avem un consens sută la sută, dar sunt părți la care am impresia că nu am ajuns să ne înțelegem bine. În cadrul discuției cu PL am reiterat faptul că nu există nici o condiție de a face parte din Blocul „UNIREA” și că ne dorim unificarea forțelor unioniste. Răspunsul a fost că doar Blocul „UNIREA” este insuficient și că este necesar unificarea tuturor partidelor în cadrul unui singur partid. În acest fel, reiterăm necesitatea de a ne întâlni încă o dată în cadrul unei mese rotunde pentru a discuta. Concluzionând, aș vrea să spun că, nu văd nici un motiv pentru Dorin Chirtoacă și PL de a nu veni în cadrul Blocului „UNIREA”. Totodată, nu văd nici un motiv de a nu veni la discuții cu Blocul „UNIREA”, din moment ce s-a venit la discuții cu Blocul ACUM”, a vorbit Bilețchi.
Președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, s-a referit la răspunsul Partidului Unității Naționale (PUN). „PUN nu ne-a dat un răspuns oficial, chiar dacă colegii mei din blocul „UNIREA” au avut o discuție în acest sens. Totuși, întrebat în cadrul unei emisiuni televizate, domnul Șalaru și-a expus părerea asupra aceste intenții. Dumnealui a enunțat că partidele care au participat la alegerile precedente au luat scor mic. Da, a fost scor mic pentru că partidele au mers divizat, dar și pentru că noi, tinerii, ne-am implicat fără bani, fără experiență politică, dar cu crezul Unirii. O a doua afirmație a fost că trebuie să ne unim cu România, nu partidele. Da, domnule Șalaru, pentru asta luptăm, dar haideți mai întâi să ne unim între noi. Prin urmare, stimați reprezentanți ai PUN, suntem deschiși și în continuare, nu avem vreo supărare și credem că doar împreună vom reuși”, a comunicat Leașcenco.
Prin urmare, reprezentantul Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu, a comunicat despre discuția cu Partidul Politic Mișcarea Populară „Antimafie”. „Partidul nu este dispus să participe la masa de negocieri, la această etapă. În viziunea lor, toți actorii politici din Republica Moldova, astăzi, ar trebui să fie preocupați de alianța sau ne-alianța din Parlament. Noi suntem deschiși, în continuare, să discutăm cu dumnealor”, a conchis Ursu.
Mihaela Conovali