[ X ]
[ X ]
[ X ]
Discuţii privind finanţarea durabilă a acţiunilor de prevenire şi control al tuberculozei şi HIV/SIDA
12 Septembrie

Progresul în procesul de tranziţie de la finanţarea din fondurile internaţionale la cea în baza mecanismelor naţionale şi durabilitatea financiară a activităţilor de prevenire, supraveghere şi tratament al tuberculozei au constituit subiectul discuţiilor desfăşurate între experţii Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), transmite CURENTUL.

Directorul general al CNAM, Andrei Matei, a salutat echipa Fondului Global şi s-a referit la faptul că există servicii de prevenire, control şi tratament al tuberculozei, finanţate din fondurile AOAM la nivelul asistenţei medicale primare, asistenţei medicale specializate de ambulatoriu şi celei spitaliceşti.

Managerul de portofoliu al Fondului Global, Tsovinar Sakanyan, a menţionat că CNAM este prima instituţie care şi-a asumat să finanţeze activităţile de prevenire şi Republica Moldova este singura ţară din regiune care a preluat finanţarea acestora din resurse interne. “Aveţi progrese şi sperăm că şi pe viitor va fi preluată finanţarea din surse interne. Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei este în proces de replanificare a finanţării în contextul în care fondul va acorda surse financiare doar până în anul 2020, după care ţările, inclusiv Republica Moldova, trebuie să îşi asume anumite responsabilităţi pentru implementarea grantului şi să majoreze procentul de finanţare din surse interne”, a mai spus Tsovinar Sakanyan. În acest context, reprezentanţii Fondului Global s-au arătat interesaţi dacă CNAM ar putea finanţa centrele comunitare pentru suportul pacienţilor cu tuberculoză.

Directorul general al CNAM, Andrei Matei, a specificat că şi pe viitor CNAM va susţine activităţile de profilaxie. „Cât priveşte finanţarea centrelor comunitare, urmează să fie făcută o analiză şi un calcul la nivel de stat al costurilor pentru acestea şi al serviciilor pe care le prestează. Pe de altă parte, este şi Agenţia Naţională de Sănătate Publică, care are responsabilitatea pentru acţiunile de profilaxie şi prevenire, şi trebuie să avem discuţii cu toţi actorii implicaţi pentru o claritate privind contribuţia şi responsabilităţile fiecăruia”, a mai spus directorul general al CNAM.

Agenda vizitei de lucru a misiunii Fondului Global include întrevederi cu partenerii-cheie din cadrul Consiliului naţional de coordonare a programelor de control al TB şi HIV/SIDA: ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, recipienţii şi subrecipienţii principali ai granturilor Fondului Global, echipele de coordonare a programelor naţionale, reprezentanţii persoanelor afectate/infectate de maladiile TB şi HIV.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților