Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic s-a întrunit în cadrul unei dezbateri online pentru a analiza procesul electoral în R. Moldova, în baza exemplului scrutinului prezidențial din noiembrie 2020, transmite CURENTUL.
Directorul „Expert-Grup”, Adrian Lupușor a menționat că subiectul este unul dificil din cauza pandemiei, care a afectat procesul de monitorizare a alegerilor, dar și creșterea înclinației politicienilor spre populism.
Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko a spus că reluarea discuțiilor pentru modificarea Codului electoral este inevitabilă.
„În această perioadă nefluidă dintre neînțelegerile partidelor politice, speranța noastră este asigurarea cadrului de dialog pentru a construi un consens larg privind modalitatea de a răspunde la aceste probleme. O acțiune de schimbare ar fi și noua componență a CEC-ului prin depolitizarea numirii noilor membri, revizuirea Codului electoral, partea referitoare la Codul administrativ în disputele electorale, dar și eliminarea discursului de ură și instigare la discriminare”, a spus Peter Michalko.
Membrii Platformei au prezentat rezultatele monitorizării scrutinului prezidențial din noiembrie 2020 prin prisma democratică.
Cristina Pendea