[ X ]
[ X ]
[ X ]
Discuții pe marginea crizei constituționale din R. Moldova. „CC trebuie să-și revizuiască deciziile”
14 Iunie

La Institutul de Relații Internaționale din R. Moldova (IRIM) au loc discuții, în cadrul unei mese rotunde, pe marginea subiectului dimensiunii constituționale a crizei politice din R. Moldova și soluționarea acesteia, transmite CURENTUL.

Participanții la discuție și-au expus poziția pe marginea crizei politice din țară pentru a întocmi un apel către autorități.
Potrivit fostului membru al CSM, Teodor Cârnaț, anume deciziile Curții Constituționale pot fi catalogate drept uzurpare a puterii în stat.

„Trebuiau respectate 3 aspecte pentru a dizolva Parlamentul: respectarea termenului de 3 luni, consultarea de către Președintele țării a fracțiunilor parlamentare și avizele CC. Termenul-limită de dizolvare a Parlamentului, după părerea mea, este de 21 iunie, nicidecum 9 sau 10 iunie. Președintele Dodon nu a trecut la dizolvarea Parlamentului pentru că a fost constituit organul de conducere a Parlamentului și constituit un Guvern. Anume avizul CC cu privire la atribuirea Prim-ministrului Pavel Filip interimatul funcției de Președinte poate fi considerată uzurpare de stat. Pavel Filip este deputat, nu premier. Ajung la concluzia că uzurpatorii puterii în stat sunt Pavel Filip, în baza avizelor CC”, a spus Teodor Cârnaț.

Potrivit unui fost judecător, participant la masa de discuții, termenul de 90 de zile este o normă nouă de drept, în Constituție nu există așa ceva.

„Trebuie să recunoaștem – există Parlamentul, Guvernul format, comisiile parlamentare, nu știu dacă cineva este de acord cu acele 90 de zile. În apelul nostru trebuie să recunoaștem Parlamentul și Guvernul legitim, al doilea punct ca – CC să-și revizuiască deciziile din 8-9 iunie, trei – apel să fie expediat instituțiilor naționale și internaționale și al patrulea poate fi reformarea CC, deși înțelegem că nu este de competența noastră”, menționează fostul judecător.

Participanții la discuție susțin Guvernul Sandu și Parlamentul constituit.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților