Şedinţa Parlamentului de astăzi a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste, dar deputații nu au scăpat ocazia să se laude cine și ce a făcut pentru deportați, nelipsind și reproșurile, transmite CURENTUL.
Inițiativa de a ține un minut de reculegere a venit din partea Președintelui Parlamentului, Andrian Candu.
„6 iulie este declarată ziua comemorării victimelor deportărilor staliniste. A fost o tragedie pe care a trăit-o RM și cetățenii săi în acea perioada”, a spus Candu.
După ținerea minutului de reculegere, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin a menționat că, Partidul Comunist din Uniunea Sovietică a condamnat deportările.
„Au fost deportate 10 mii de familii. Astăzi sunt deportați de actuala guvernare 200 mii familii. Nu socotiți că mai trebuie un minut de reculegere?”, a întrebat Voronin.
În replică, Candu s-a adresat către Voronin: „V-aţi întrebat, domnule Preşedinte, câţi au plecat în perioada în care aţi fost Dvs. Preşedinte? Haideţi atunci să tragem linia şi să fim mai toleranţi măcar în secolul XXI, fiecare unul cu altul şi să facem tot ceea ce facem noi în fiecare minut, oră, zi, în acest plen, pentru binele cetăţeanului Republicii Moldova şi pentru binele ţării”.
Și liberalul Ion Apostol a intervenit. „Comemorăm nu doar deportările, şi nu stalinismul, dar deportările au fost făcute de regimul comunist de ocupaţie. Astă noapte, pe ascuns, s-a spart iluminaţia de la monumentul celor deportaţi din scuarul Gării. Aceasta demonstrează încă o dată că nepoţeii celor care au deportat strămoşii noştri mai sunt printre noi. De aceea este important să avem memoria trează ca aceste lucruri să nu se mai repete”, a spus deputatul liberal.
Iar deputatul PCRM, Elena Bodnarenco a adăugat: „Legea cu privire la achitarea compensaţiilor celor represaţi a fost adoptată în 2008, pe timpul guvernării comuniste. Poate ne spuneţi ce aţi făcut Dvs. pe lângă monument, pentru a ajuta oamenii?”.
Andriana Cheptine