Creșterea numărului de atacuri cibernetice ridică îngrijorări privind securitatea sistemelor informaționale guvernamentale din Republica Moldova, autoritățile întreprind măsuri pentru a preveni și anihila aceste amenințări, accentuând că este necesară o vigilență sporită și o colaborare strânsă cu partenerii internaționali pentru a proteja infrastructura digitală critică a țării.
În context, participanții la eveniment au abordat strategiile de gestionare a incidentelor cibernetice în cadrul instituțiilor guvernamentale, provocările și soluțiile pentru securizarea platformelor digitale guvernamentale.
Secretarul de Stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschi a subliniat că o mare parte a atacurilor provine din Rusia, iar autoritățile se așteaptă la o intensificare a acestora în perioada electorală.
În același context, șefa Serviciului răspuns la incidente cibernetice din cadrul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, Cristina Jovmir, a menționat că, actualmente, zilnic sunt înregistrate 30-40 de tentative de acces neautorizat la sistemele guvernamentale, vizând perturbarea accesului cetățenilor la servicii publice esențiale.
Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Andrei Prisacar, a dat asigurări că autoritățile lucrează continuu pentru a identifica și implementa soluții menite să garanteze securitatea datelor și a platformelor digitale.
La rândul său, directorul adjunct al Agenției pentru Securitate Cibernetică, Ion Vintila, a precizat că, în prezent instituția își consolidează capacitățile, iar Legea privind securitatea cibernetică a Republicii Moldova, adoptată pe 2 mai 2023 și care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, are menirea să sporească reziliența la amenințările hibride.
Clubul de presă cu genericul „Guvernarea deschisă și securitatea informațională – noțiuni compatibile?” a fost organizat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE), în parteneriat cu programul USAID Reforme Instituționale și Structurale (MISRA) și Asociația Presei Independente, la inițiativa Cancelariei de Stat. De asemenea, acțiunea a avut loc în contextul Săptămânii Guvernării Deschise (OpenGovWeek – OGW), marcată anual la nivel mondial în ultima săptămână a lunii mai și a avut drept scop conștientizarea importanței utilizării în siguranță a datelor deschise și a serviciilor publice digitale, în contextul riscurilor cibernetice și informaționale.