[ X ]
[ X ]
[ X ]
Disciplina judiciară discutată cu consultanții internaționali
17 Noiembrie

Secretarul general de stat, Anatolie Munteanu, a discutat despre cadrul legislativ și disciplina judiciară cu Sonya Smith și Richard Gebelein, consultanți internaționali. Activitatea de documentare a experților va contribui la asistența ce o vor acorda pentru îmbunătățirea calității și eficienței structurilor de supraveghere din justiție, transmite CURENTUL.

În discuțiile despre legislație, Anatolie Munteanu a subliniat că, pentru calitatea actului de justiție, este extrem de importantă existența unui mecanism eficient și aplicabil de atragere la răspundere disciplinară a judecătorilor. De asemenea, au fost comunicate direcțiile și viziunile pentru intervenție ce ar eficientiza procesele în acest segment.

Experții au discutat detaliat despre activitatea aglomerată a inspectorilor judiciari, calitatea acesteia, caracterul reclamațiilor cetățenilor față de deciziile judecătorilor, aplicarea pârghiei de atragere la răspundere disciplinară și aspecte de etică profesională.

În acest context, secretarul general de stat a notat că o parte din reclamațiile adresate inspectorilor judiciari sunt generate de o încredere scăzută a justițiabililor față de independența actului de justiție. Totodată, a fost menționat că președinții instanțelor ar trebui să se implice mai mult în aspecte organizatorice, ce adesea declanșează nemulțumirile cetățenilor.

Activitatea consultanților vizează evaluarea cadrului legislativ al Colegiului disciplinar al judecătorilor și al Inspecției Judiciare de la noi. Vizita de documentare a consultanților internaționali la Chișinău are loc prin intermediul Programului pentru Justiție Transparentă, susținut de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților