Agenția „Moldsilva” anunță că, pe 17 octombrie 2020 a fost lansată oficial Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiune eco-civică, ce are drept scop sporirea suprafețelor împădurite din țara noastră, informează CURENTUL.
Dumitru Cojocaru, directorul Agenției „Moldsilva”, a declarat că, prin demararea acestor acțiuni, se mizează pe sporirea împăduririi teritoriului țării de la 11 % la 15%, iar în următorii 5 ani se vor planta circa 50 de milioane de arbori noi.
„Pe lângă multe alte beneficii ce le aduce pădurea, specialiștii în domeniu, se arată încrezuți că împădurirea masivă este și soluția combaterii secetei pentru agricultură. În cadrul acestei campanii vor participa toate raioanele Republicii Moldova și cele 900 de primării, inclusiv municipiul Chișinău, iată de ce se lansează apelul pentru autorităţile publice și societatea civilă, pentru implicare și participare activă. Prin aceste acțiuni de plantare a arborilor, acum, puteți demonstra că țineți la ecologia și viitorul Republicii Moldova. În perioada următoare se vor petrece diverse măsuri pentru sporirea suprafețelor de păduri pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar implicarea noastră, a tuturor, va contribui direct la prosperitatea țării”, se spune într-un comunicat de presă.
Potrivit Moldsilva, în același context, în toamna anului curent, în cadrul lunarului de înverzire a Plaiului Natal, entitățile silvice subordonate Agenției urmează:
– să creeze culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de cca., 697 ha, utilizând cca 3 milioane de puieți;
– să efectueze lucrări de ajutorarea regenerării naturale pe o suprafață de cca., 580 ha, încorporând în sol 60,0 tone de ghindă;
– să efectueze lucrări de completare a culturilor silvice, create în anii precedenți, pe o suprafață de 2560 ha, utilizând cca., 7 milioane de puieți.
„La fel, ca în anii precedenți, în scopul asigurării autorităților publice locale de nivel I și II, instituțiilor de învățământ, organizațiilor, întreprinderilor și altor instituții bugetare, precum și a populației cu material săditor, pentru realizarea măsurilor planificate, Agenția „Moldsilva” a înaintat propunerea de proiect „Crearea și ameliorarea spațiilor verzi”, fiind aprobat în acest sens proiectul nr. 6294 din 04.02.2020, finanțat din Fondul Ecologic Național. Pentru executarea lucrărilor de plantare și completare a culturilor silvice, precum și pentru dezvoltarea rețelei de spații verzi, în cadrul lunarului de înverzire a Plaiului Natal, entitățile silvice au crescut în pepinierele silvice peste 16 milioane de puieți cu un spectru de 60 specii, ce va fi utilizat atât pentru necesitățile proprii, cât și pentru cererile parvenite din partea APL de nivelul I și II, agenților economici și alte instituții. În comun cu Primăria municipiului Chișinău, Agenția „Moldsilva” lansează proiectul în orașul Chișinău și suburbii, în cadrul căruia vor fi plantați 100,0 (una sută) mii puieți de talie înaltă, având drept scop regenerarea și majorarea zonelor și spațiilor verzi. Concomitent, Agenția „Moldsilva” prin intermediul entităților silvice subordonate va crea condițiile necesare pentru toate autorităţile publice, precum și persoane fizice care doresc să se implice și să participe în cadrul campaniei de plantare, ce demarează cu ocazia Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră””, se mai spune în comunicat.
Maria Chiper