[ X ]
Directorul CNA: Ne revine o responsabilitate enormă
9 Decembrie

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) desfășoară, astăzi, cea de-a XIV-a Conferinţă Naţională Anticorupţie, sub genericul „Abordarea sectorială a corupției: Progrese şi deficient”, transmite CURENTUL.

La eveniment a participat Speaker, Premietul și șeful CNA.

Astfel, în discursul său, directorul CNA, Ruslan Flocea, a menționat că, evenimentul de astăzi se încadrează în seria de acţiuni şi manifestări prilejuite de marcarea Zilei Internaționale Împotriva Corupției, iar organizarea anuală a acestei Conferinţe de bilanţ denotă angajamentul Republicii Moldova în promovarea intoleranței faţă de corupţie şi amplificarea continuă a practicilor de consolidare a climatului de integritate instituțională.

„Chiar dacă s-au depus eforturi colosale pentru a contracara corupţia, societatea noastră încă nu simte pe deplin că instituţiile statului depun suficiente eforturi ca să schimbe lucrurile. De aceea, nouă, în calitate de agenţie anticorupţie şi tuturor celor care reprezintă astăzi sistemul public, ne revine o responsabilitate enormă pentru schimbarea acestei percepţii. Iar ceea ce putem face e să ne autoperfecţionăm prin îmbunătăţirea mecanismelor de lucru, prin transparentizarea proceselor, prin oferirea serviciilor de calitate, în aşa fel încât cetăţeanul să simtă respectul cuvenit din partea statului. Noi toţi ştim că una dintre marile vulnerabilităţi ale sectorului public este corupţia şi despre aceasta s-a vorbit nu o singură dată. Şi atunci când vorbim despre corupţie nu mă refer la varianta clasică a mitei, ci la procese instituţionale mult mai profunde care generează riscuri de corupţie. Or, CNA desfăşoară la momentul actual o activitate complexă de instruire şi asistare a instituţiilor statului în procesul de eliminare a riscurilor de corupţie şi a practicilor vicioase din sistem, precum şi de fortificare a climatului de integritate. În cadrul acestui proces, am identificat un şir de sectoare care au nevoie să-şi ajusteze mecanismele şi procesele de lucru în maniera în care să excludă vulnerabilităţile, iar ca rezultat fiecare entitate şi-a elaborat un Plan sectorial anticorupţie”, a precizat Flocea.

La rândul său, Prim-ministrul Ion Chicu a reconfirmat determinarea Guvernului de a combate fenomenul corupției, întrucât aceasta stă la originea problemelor confruntate de Republica Moldova.

„De ani de zile, politicienii și formatorii de opinie fac competiție cine vorbește mai inspirat despre fenomenul corupției, cine organizează conferințe mai mari, dar intensitatea discuțiilor publice nu a adus rezultatele așteptate. Trebuie să ne ocupăm serios de readucerea încrederii oamenilor în ziua de mâine, iar pentru asta trebuie să modernizăm economia, să industrializăm țara, să creăm locuri de muncă și să creștem bunăstarea oamenilor. Noi, echipa Guvernului, mizăm pe responsabilitatea, obiectivitatea și buna voastră intenție de a schimba lucrurile în Moldova. Avem nevoie de energia, inspirația și patriotismul Dvs. Sunt adeptul ideii că ordine în casa noastră putem face doar noi – haideți să facem ordine și să construim împreună un viitor bun aici, acasă”, a punctat Chicu.

În context, Prim-ministrul a menționat că a decis crearea unei instituții publice menită să coordoneze activitățile de voluntariat și să promoveze implicarea largă a cetățenilor în eradicarea fenomenului corupției.

Speakerul Zinaida Greceanîi a spus că, avem nevoie de măsuri chirurgicale, care să însănătoșească statul și susține eforturile CNA pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen.

„Vom reuși dacă vom lucra coordonat, cu eforturi susținute și cu abordări pragmatice, realiste și hotărâte, iar angajarea societății, a sectorului public și privat în lupta cu abuzurile și mita este vitală”, a spus Zinaida Greceanîi.

Potrivit Speakerului, prioritatea autorităților este lupta cu corupția în toate formele ei: mică, mare sau sistemică și livrarea rezultatelor vizibile în conformitate cu obiectivele trasate în strategiile, planurile de activitate și legislația națională anticorupție.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților