[ X ]
[ X ]
[ X ]
Directorul Centrului Național pentru Tehnologia Spațială, doctorul habilitat Ion Bostan – câștigător al celui mai important premiu umanitar al CSI
22 Iunie

Directorul Centrului Național pentru Tehnologia Spațială, Membrul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), doctorul habilitat, Ion Bostan, fostul rector al Universității Tehnice a Moldovei (UTM), a câștigat Premiul „Звезды Содружества”, cel mai important premiu umanitar CSI, acordat pentru merite remarcabile în domeniul artei, științei și educației, transmite CURENTUL.

Premiul a fost acordat în cadrul celui de-al XIII-lea Forum al inteligenței creative și științifice a statelor membre CSI, desfășurat în Capitala Kazahstanului, Astana.

Ion Bostan a remarcat că acest Premiu este o recunoaștere a rezultatelor activității sale desfășurate timp de mai bine de 25 de ani.

„Acest Premiu este o recunoaștere a activității mele, a colectivului pe care îl conduc în domeniul cercetării, este o recunoaștere a profesorilor, pedagogilor din școala de unde mi-am făcut studiile și din Universitate. Reprezintă și o recunoaștere a educației primită de la părinții mei. Nu în ultimul rând, este Premiul obținut datorită suportului familiei, copiilor, soției. Doar atunci când într-o familie domină liniștea și înțelegerea putem să mizăm pe sporirea rezultatelor în activitatea de cercetare și cea cotidiană. Mulțumesc celor care au fost alături de mine în cercetarea didactică și administrativă pe parcursul celor 25 de ani de activitate”, ne-a declarat Ion Bostan.

Premiul este acordat anual reprezentanților statelor comunității CSI pentru cele mai importante succese în domeniul umanitar, care corespund nivelului realizărilor mondiale și contribuie la dezvoltarea fiecărui stat membru al CSI și a comunității în general. Dimensiunea premiului este de 2 milioane de ruble.

Info: Ion Bostan este fizician, academician al Academiei de Științe a Moldovei, director al Centrului Național pentru Tehnologia Spațială. Este autorul teoriilor fundamentale și al cercetării aplicate în domeniul teoriei mașinilor și mecanismelor. A introdus pe plan internațional terminologia de „Transmiteri procesionale planetare”. Este autorul a mai mult de o mie de lucrări științifice, dintre care 21 monografii. Sub îndrumarea academicianului I. Bostan, au fost implementate peste 65 de proiecte științifice naționale și internaționale. Deține Marele Premiu al Salonului Internațional al Realizărilor Științei și Tehnologiei INPEX-XII (Pittsburgh, SUA). Doctor Honoris Causa opt universități străine. Inventator onorat al Republicii Moldova. De două ori câștigător al Premiului de Stat al Moldovei. Decorat cu Ordinul Republicii Moldova.

f5

f3

f2

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților