[ X ]
[ X ]
[ X ]
Directorul APP: „Primăria Chișinău a dispus trecerea în proprietatea municipiului a mai multor terenuri ce aparțin statului, fără a cere acordul titularului”
21 Februarie

Directorul Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, declară că informația apărută pe site-ul Primăriei Capitalei, precum că a fost lipsită de 5 sute de terenuri din fondul funciar municipal, reprezintă o manipulare a opiniei publice, transmite CURENTUL.

Tudor Copaci susține că Primăria și Consiliul Municipal, în comun cu Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații funciare din cadrul Primăriei, a dispus trecerea în proprietatea municipiului a mai multor terenuri ce aparțin statului, fără a cere acordul titularului.

„În 2013, Parlamentul R. Moldova a dispus atribuțiile de administrate a terenurilor de proprietate publică a statului aferente a bunurilor imobile de proprietate privată, inclusiv darea lor în arendă, Agenției Proprietății Publice.

În 2014, în urma solicitării APP, Î.S. „Cadastru” a emis lista terenurilor de proprietate publică a statului aferente bunurilor imobile proprietate privată din mun. Chișinău. În conformitate cu prevederile art. 4, al. 2 din legea 91, de domeniul privat al statului țin terenurile aferente întreprinderilor de stat, alte terenuri care aparțin statului conform Cadastru.

Statul a obținut dreptul la aceste terenuri din momentul înscrierii acestora în registrul bunurilor imobile.

Cu privire la Hotărârea de Guvern, privind vânzarea-cumpărarea terenurilor, proprietarii bunurilor imobile au avut obligația până la 1 iulie 2016 să legifereze posesia terenurilor. APP, în calitate de autoritate care administrează bunurile imobile, a înaintat scrisori deținătorilor de terenuri pentru a-și înregistra dreptul la posesia terenului. APP a observat că multe terenuri care aparțin statului, au fost trecute în proprietate a municipiului fără acordul Guvernului.

Astfel, de competența Guvernului trece procedura de împroprietărire a terenurilor care aparțin statului către unităților administrativ – teritoriale. Astfel, conform legii, dreptul de trecere a terenurilor statului în terenuri private ale unităților administrativ – teritoriale se face cu acordul consiliului unității teritoriale. Nu există nici o prevedere legală prin care Guvernul permite Primăriei să împroprietărească terenurile de proprietate publică”, a spus Tudor Copaci.

Totodată, directorul APP spune că Agenția a emis cerere de judecată pe baza acestui subiect.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților