[ X ]
[ X ]
[ X ]
Directorul adjunct al CNA: „Strategia Națională de Integritate și Anticorupție 2017-2020 se deosebește de strategiile anterioare”
28 Martie

Proiectul Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție 2017-2020 a fost supus, astăzi, audierilor publice la Parlament, transmite CURENTUL.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, acest proiect nu trebuie privit izolat și unitar, dar în complexitate ca un pachet larg.

„Strategia Națională de Integritate și Anticorupție nu presupune neapărat votarea legilor, ci presupune o monitorizare și elaborare a rapoartelor de monitorizare și control. Lucrul s-a început și în cadrul Comisiilor parlamentare, unde drept piloni sunt vizați membrii Guvernului și Parlamentului. Reprezentanții societății civile au avut și ei pilonul lor, dar după dezbateri publice, acesta a fost modificat. Până a ajunge aici, s-au depus mari eforturi și mulțumim partenerilor de dezvoltare, colegilor din CNA și societatea civilă”, a spus Candu.

Cristina Țărnă, director adjunct al CNA, a menționat că elaborarea acestui document rezultă din mai multe angajamente naționale față de partenerii externi.

„Acest document se deosebește de strategiile anterioare deoarece conține elementul de integritate. Scopul acestei strategii este simplu – integritatea în loc de corupție. Toate obiectele strategiei – descurajarea în aplicarea actelor de corupție, recuperarea, etica și conduita, transparența instituțiilor publice, educarea societății și funcționarilor, etc., sunt interconectate cu obiectivele de dezvoltare durabilă a agendei adoptată de Organizația Națiunilor Unite.

În strategie sunt incluși 7 piloni +1:

I. Parlamentul;

II. Guvernul, sectorul public, Administrația Publică Locală;

III. Justiția și agențiile anticorupție;

IV. CEC și partidele politice;

V. Curtea de Conturi;

VI. Avocatul Poporului;

VII. Sectorul Privat;

VIII. Societatea civilă și mass-media.

Au fost propuse, de asemenea, crearea a 3 grupuri care vor monitoriza aceste instituții:

Grupul I – Pilonul I și IV;

Grupul II – Pilonul II și VII;

Grupul III – Pilonul III, VI, V”, a explicat Țărnă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților